Снимка: БГНЕС

Изолацията на Русия от западния моден свят в резултат на санкциите концентрира умовете на Седмицата на модата в Москва.

Кървавата инвазия в Украйна, предприета от президента Владимир Путин на 24 февруари, доведе до изтеглянето на международни дизайнери от Русия в съответствие с общото спиране на връзките на Запада заради възмущението от касапницата.

Сега руските модни дизайнери се чудят как могат да останат в бизнеса без достъп до вносни материали.

Руската модна дизайнерка Олга Синицина смятала, че пандемията на коронавирус е най-лошото, което може да се случи на нейната индустрия, но в резултат на конфликта нейната логистика е "10 пъти по-скъпа", казва тя пред агенция Ройтерс.

"Трябва да разберете, че всичко, което виждате тук, не е направено от руски суровини", каза тя след края на Седмицата на модата в Москва в неделя. "Това са суровини от Италия. Китай... Но тук изборът е или да го направиш, или да плачеш и да не правиш нищо. Аз избирам да го направя."

"Нашите колекции са направени изцяло от чужди материали, тоест няма нищо руско освен екипа", казва пред Асошиейтед прес друга дизайнерка Олеся Шиповская. "Всичко останало, от стопяеми материали до всяко копче, всякакви гарнитури, шевни машини - няма нищо, което произвеждаме в нашата страна."

Албина Акулова, известна с вдъхновените от приказките рокли, предполага, че дизайнерите ще бъдат принудени да насочат част от енергията си в насърчаване на местното модно производство. "За Русия като цяло това са нови възможности", казва тя пред Ройтерс. "Ще създадем нещо свое."

Очевидно блясъкът на седмицата на модата в Москва през 2022 г., когато дизайнери от 79 града в цяла Русия дефилираха с колекциите си в различни части на града пред десетки хиляди зрители, опровергава предстоящата тежка борба, докато войната продължава.

Коментари Напиши коментар