Снимка: БГНЕС

Правителствата на страните от Европейския съюз са изправени пред затруднения да попълнят резервите си от газ след като Русия намали значително доставките. Това ще постави под изпитание единната им позиция по отношение на войната в Украйна, пише Bloomberg.

Рязкото намаляване на доставките на газ от страна на Русия принуждава страните членки да засилят подготовката си за зимата, търсейки начини да попълнят изпразнените газохранилища. Енергийните министри на ЕС ще обсъдят подготовката на блока за рискове на среща в Люксембург.

Газовите резерви в ЕС, който е най-големият клиент на Русия, представляват буфер, който позволява на страните да си помагат и да избегнат ситуация в която отделните държави панически търсят как да покрият собствените си нужди при криза.

„Основният риск пред Европа е фрагментацията на енергийните пазари в случай на пълно преустановяване на газовите доставки от Русия – тоест ситуация, при която страните затворят трансграничния износ на енергия“, каза Симоне Талияпиетра, изследовател в Bruegel, мозъчен тръст в Брюксел.

Европейската комисия вече призова страните членки да обновят плановете си за извънредни случаи. Очаква се през юли да се внесе предложение как да бъде ограниченo потреблението.

Има опасност от още по-голямо намаляване на доставките, тъй като следващия месец тръбопроводът "Северен поток 1", който в момента работи на 40% от капацитета си, ще затвори изцяло за ремонт в продължение на 10 дни.
Намалените доставки на газ принудиха някои страни членки да върнат в експлоатация въглищни електроцентрали и да ускорят търсенето на алтернативни доставчици.

Има опасения, че Европа няма да успее да постигне целта си да попълни на 80% газохранилищата до 1 ноември, според Wood Mackenzie Ltd. В най-лошия сценарий регионът рискува да остане без газ в най-пиковия момент през зимата.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.