Снимка: БГНЕС

В материал в iDNES с ироничен тон се твърди, че в продължение на четири месеца Германия дава само обещания и твърдения, че всякакви видове оръжия са на път към Украйна. Всъщност те дори не са били изпратени, пише авторът на публикацията. В ерата на информацията, която живее най-много един час, празните думи понякога струват повече от делата и Берлин е наясно с това.

Миналата сряда, почти четири месеца след началото на руската инвазия в Украйна, германците съобщиха за първата завършена доставка на седем тежки оръжия. Това обаче почти не промени вече изграденото впечатление, че западните ни съседи са напълно способни да развяват украинското знаме, но на практика не могат да направят почти нищо.

Още по темата

В продължение на четири месеца Германия дава обещания и твърди, че всички видове оръжия са на път. Всъщност те дори не са изпратени, а в украинския език дори е създадена думата "scholtzow", т.е. да се дават празни обещания. Алюзията, разбира се, е за канцлера Олаф Шолц. Правителство, остро критикувано от самите германци.

Неотдавна кабинетът в Берлин публикува списък с отбранителни доставки за Украйна. Влиятелният “Франкфуртер алгемайне цайтунг” обаче пише по темата: "На хартия федералното правителство е един от основните доставчици на оръжие за Киев. Но при по-внимателно разглеждане става ясно, че в нито една страна не е имало по-голямо разминаване между исканията и доставките, предава БГНЕС.

В края на май вестник "Велт ам Зонтаг" написа, че според техните изчисления между 30 март и 26 май германското правителство е намалило до минимум помощта за отбрана в Украйна. В момент, в който там постъпва огромна помощ от други страни, само две пратки идват от Германия, пише вестникът. Освен това те съдържат предмети, с които не можете да спечелите в битка: части от картечници, сглобки на теглич, предпазители, ръчни гранати и мини.

Според списък, публикуван вчера от самото германско правителство, германците всъщност не са изпратили нито един бронетранспортьор. Но в епохата на "туитовете" и информацията, която живее най-много един час, празните думи понякога струват повече от делата и Берлин е наясно с това. Затова не след дълго Шолц изненада всички, като обяви, че Германия ще достави противовъздушна ракетна суперсистема Iris, способна да защити цял град. Вярно е, че дори самият Бундесвер все още не разполага с такава система. По-късно Ройтерс написа, че първата система Iris може да пристигне в Украйна едва през есента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase