Снимка: Димитър Кьосемарлиев

От клетвата си на 13 декември миналата година до днес кабинетът "Петков" се сблъска с множество кризи - ковид, инфлация, война. Почти няма тема, по която коалиционните партньори да са били единни, винаги някой се противопоставяше.

След два парламента без избрано правителство на третите за годината избори "Продължаваме промяната" спечелиха вота през ноември 2021 и поеха отговорността.

След маратонски преговори четворната коалиция стана факт. Коалиция на различните - с лява и дясна партия в нея. Споразумението подписаха не заедно, а всяка формация поотделно. "Мотото на това правителство ще бъде нулева толерантност към корупцията", заяви премиерът Кирил Петков при встъпването си в длъжност.

Още по темата

Ковид мерките създадоха първите проблеми на властта на фона на рекорден брой заразени, припомня БНТ.

Войната

Войната в Украйна предизвика нови сблъсъци между управляващи и опозиция и между управляващи и управляващи. Военният министър Стефан Янев не нарече войната "война" и се раздели с поста си. Заради друго разделение - на "фили" и "фоби", имаше напрежение на Шипка на 3 март и освиркване за премиера. "Нас не ни е страх от омразата", каза на 3 март Кирил Петков.

Инфлацията скочи, бежанска вълна заля страната, Русия спря газа за България. "Шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли", заяви премиерът Кирил Петков.

Украйна очакваше подкрепа - не само хуманитарна, а и военна помощ. Коалицията отново се раздели - "за" и "против" санкции срещу Русия, "за" и "против" да се изпраща оръжие на Украйна.

"Ние не можем да направим нещо друго освен да предоставим наред с хуманитарната, финансовата помощ и военно-техническа помощ", каза Атанас Славов от "Демократична България". "Министерският съвет реши ли да се изнасят оръжие и боеприпаси за Украйна, да, БСП ще напусне коалицията", обяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

На другия фронт - политическият - у нас имаше противопоставяне между ПП и ИТН за управител на БНБ. Такъв така и не беше избран.

Прокуратурата и арестите

47-ият парламент очерта като приоритет съдебната реформа. И поведе битки. "Главният прокурор на Република България Иван Гешев да подаде оставка", призова Андрей Гюров, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната". При встъпването си в длъжност правосъдният министър Надежда Йорданова получи букет от главният прокурор Иван Гешев, за благодарност тя му поиска оставката. До оставка обаче така и не се стигна, а темата затихна.

Някои битки бяха спечелени - закриха специализираните съд и прокуратура. Премиерът Петков се яви на разпит в прокуратурата, предаде списък с 19 имена, свързани с престъпления. Месец по-късно за пръв път в най-новата ни история арестуваха бивш премиер - Бойко Борисов, и двама от най-близкото му обкръжение в ГЕРБ - Влади Горанов и пиара Севделина Арнаудова. По-късно Софийският районен съд излезе с позиция, че арестите са били незаконни.

Северна Македония

Деликатната тема за Република Северна Македония не излизаше от дневния ред. Премиерът започна мандата с обещание. "Българската позиция остава както си е", заяви Кирил Петков. Президентът свика Консултативен съвет за национална сигурност и напомни на изпълнителната власт официалната позиция по темата.

Петков пръв посети Скопие. Двете правителства заседаваха в София. Държавна делегация откри културен център в Битоля. Месец по-късно го подпалиха. Външният министър Теодора Генчовска заговори за две политики.

С всеки следващ месец все повече се говореше за натиск върху България за вдигане на ветото. Премиерът отричаше. Именно Северна Македония беше сред мотивите - четворната коалиция да стане тройна. Слави Трифонов оттегли министрите си, което мълниеносно отвори пътя за край на цялото управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase