Снимка: БГНЕС

Танкерите, превозващи руски петрол, все по-често изчезват от радарите по време на пътуване през океана. Експертите считат, че това се дължи на умишлено изключване на геолокационните уреди на корабите, най-често в Атлантическия океан, - тактика, използвана за закупуване на санкциониран петрол от Иран и Венецуела. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои данни.

През последните 10 дни най-малко три танкера изчезнаха от радарите при приближаването си до Азорските острови, малка група острови на 1500 километра от континентална Португалия.

Вероятно са прехвърлили товарите си на други кораби. Подобни "прехвърляния" на товари са новост и се случват само след пълномащабната война на Русия в Украйна.

Експертите все още умуват върху мотивите за прехвърлянето на товарите. Смята се, че някои купувачи може да искат да купуват руски петрол. Въпреки че Европейският съюз наложи ембарго върху руския петрол за танкери в шестия пакет от санкции, то влиза частично в сила от декември.

Руски кораби с други товари също масово изчезват от радарите, особено по пътя си към Азия, съобщи агенцията.

Най-често изключването на радарите се практикува от Иран и Венецуела, които купуват руски петрол. Преди няколко седмици беше съобщено, че руският петрол, който трябва да бъде пренасочен от Европа към нови клиенти в Азия, се претоварва в средата на Атлантическия океан. Обикновено прехвърлянето на товара се извършва в крайбрежните води от съображения за безопасност./БГНЕС


 

Коментари Напиши коментар

45

До Щирлиц

преди 3 месеца

Не, не могат. Спътникът не следва кораба, а орбитира около земята и само от време на време минава над мястото където е корабът. Преди да мине отново през същото място минава доста време. Спътникът не ти е нито вертолет или дрон, че да виси над кораба като облак.

44

Гост

преди 3 месеца

Държава терорист контрабандист.

43

Щирлиц

преди 3 месеца

Сигурно не могат да бъдат проследени от спътниците?Ей,другари евреи,много лъжете.