Снимка: Галъп интернешънъл

Новото френско предложение за Северна Македонияе е на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската "спирачка“. По другата голяма външнополитическа тема - войната в Украйна, остава декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна.   

Това са обобщенията от редовната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, извършена със собствени средства. Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети.

Още по темата

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно. При по-малките електорати, разбира се, натрупването не е достатъчно за финални изводи и данните имат по-скоро ориентировъчна функция, но подобни данни се появяват и в други месечни вълни на изследване по този индикатор и показват твърда структура. Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро „Галъп интернешънъл болкан“ публикува - 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия.

-----------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е направено със собствените средства на „Галъп интернешънъл", проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase