Снимка: БГНЕС

Русия привика посланика на Европейския съюз в Москва, за да изрази възмущението си от железопътната блокада, която спря доставките на много основни стоки за руския пункт на Балтийско море - последното противопоставяне във връзка със санкциите, наложени заради войната в Украйна.

На терен в Източна Украйна руските сепаратистки пълномощници заявиха, че напредват към основния бастион на Киев на бойното поле. Украински официален представител определи затишието в боевете там като "затишие пред буря".

Последната дипломатическа криза е свързана с анклава Калининград - пристанище и околности на Балтийско море, където живеят близо един милион руснаци, свързани с останалата част на Русия чрез железопътна връзка през Литва, членка на ЕС и НАТО, предаде "Ройтерс".

През последните дни Литва затвори трасето за основни стоки, включително строителни материали, метали и въглища.

Вилнюс и Брюксел твърдят, че Литва прилага новите санкции на ЕС, които влязоха в сила в събота. Москва нарича този ход незаконна блокада и заплаши с неуточнени ответни мерки.

Посланикът на ЕС в Москва се яви в централата на руското външно министерство във вторник, съобщи руската държавна информационна агенция РИА. През нощта губернаторът на Калининград заяви пред руската телевизия, че посланикът на ЕС Маркус Едерер трябва да бъде извикан и "да му бъдат обяснени съответните условия, свързани с това".

Още по темата

Николай Патрушев, секретар на влиятелния руски Съвет за сигурност, пристигна в Калининград, за да проведе заседание на съвета, съобщи РИА Новости.

В понеделник Москва привика литовски дипломат, но ЕС отклони отговорността от литовците. Вилнюс "не прави нищо друго, освен да изпълнява насоките, дадени от Европейската комисия", заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

През последните седмици битката за източната част на Украйна се превърна в брутална война на изтощение, като Русия съсредоточи огромната си огнева мощ върху държания от украинците джоб на Донбас, за който Москва претендира от името на своите сепаратистки пълномощници.

От април насам Москва постига бавен напредък в безмилостните сражения, които костват на двете страни хиляди убити войници и са една от най-кървавите сухопътни битки в Европа от поколения насам.

Сраженията обхванаха река Северски Донец, която се извива през региона, като руските сили са основно на източния бряг, а украинските - на западния, въпреки че украинците все още се държат в град Северодонецк на източния бряг.

През последните дни Русия превзе Тошкивка, малък град на западния бряг, който се намира на юг, което ѝ дава възможност да се опита да отреже главния украински бастион в Лисичанск.

Родион Мирошник, посланик в Русия на промосковската сепаратистка самопровъзгласила се Луганска народна република, заяви, че силите "се придвижват от юг към Лисичанск", като в редица градове са избухнали престрелки.

"Следващите часове трябва да донесат значителни промени в баланса на силите в района", заяви той в Telegram.

Губернаторът на обкръжаващата Украйна Луганска област заяви, че в понеделник руските сили са спечелили известна територия. През нощта е било сравнително спокойно, но предстоят още атаки, каза Серхий Гайдай: "Това е затишие преди бурята".

Въпреки че през последните седмици боевете бяха в полза на Русия заради огромното ѝ предимство в огневата мощ на артилерията, някои западни военни анализатори твърдят, че неуспехът на Русия да направи голям пробив досега означава, че времето вече е на страната на украинците.

Москва няма достатъчно свежи войници, докато Украйна получава по-ново и по-добро оборудване от Запада, заяви в Туитър пенсионираният американски генерал-лейтенант Марк Хертлинг, бивш командващ сухопътните сили на САЩ в Европа.

"Това е боксов мач в тежка категория. За 2 месеца битки все още не е имало нокаутиращ удар. Той ще дойде, тъй като силите на РУ стават все по-изчерпани", пише Хертлинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase