Снимка: БГНЕС

Световната програма по прехраната на ООН ще намали почти наполовина размера на хранителните дажби за бежанците заради продоволствената криза, съобщи агенция Блумбърг.

"Принудени сме да вземем напълно отчаяно решение и да съкратим хранителните дажби за бежанците, които разчитат на нас за своето оцеляване", заяви изпълнителният директор на програмата Дейвид Бизли, цитиран от БГНЕС.

По оценка на ООН, от намаляването на дажбите най-силно ще бъдат засегнати бежанците в Етиопия, Кения, Южен Судан и Уганда.

Още по темата

Войната в Украйна и предприетите в отговор на нахлуването санкции от страна на САЩ и ЕС срещу Русия доведоха до нарушаване в доставките на зърно, което засилва риска от продоволствена криза в редица държави по света.

От началото на годината цената на пшеницата и царевицата се увеличи съществено. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН в края на май беше отбелязано, че запасите от пшеница в света ще стигнат само за 10 седмици, а ситуацията е по-сложна, отколкото по време на кризата 2007-2008 г.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 месец

Как ще имаш храна за 10 седмици, като складовете са пълни... какви глупости ръсите или пак да се вдигнат цените!? Това ли ви е целта?

10

Теди

преди 1 месец

СВЕТОВНИЯТ ГЛАД Е НАЙ-СТРАШНОТО НЕЩО НА ТОЗИ СВЯТ

9

до 8

преди 1 месец

А преди войните един рахат беше, едно ядене... точно в Уганда, Кения, Судан и Етиопия храна и вода да искаш хахахахах как може да има толкова захлюпени хора, майко, майкооооооооо