Снимка: БГНЕС

Шефът на руския държавен енергиен гигант "Газпром" заяви, че става дума за "наш продукт, нашите правила", след като фирмата намали наполовина доставките си за Германия.

Още по темата

Германският министър на икономиката обвини "Газпром", в опит да повиши цените на енергията чрез рязко намаляване на доставките. Но компанията заяви, че намаляването на доставките се дължи на забавеното връщане на оборудване, обслужено от германската Siemens Energy в Канада.

Италия и Австрия също отчетоха големи спадове в доставките на руски газ. Кремъл заяви, че това не е предумишлено.

Главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милър каза, че Русия ще играе по собствените си правила, след като ограничи количеството газ за Германия до под 70 милиона кубически метра на ден - доста под половината от сегашната норма.

"Нашият продукт, нашите правила. Ние не играем по правила, които не сме създали", каза Милър по време на панелна дискусия на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той казва, че не вижда решение на проблема с оборудването на компресорната станция Портовая, част от газопровода "Северен поток 1", който пренася руски газ за Германия. Милър обвини санкциите за възпрепятстването на пристигането на оборудването - твърдение, което Германия отхвърли като "неоснователно".

Междувременно италианският енергиен гигант Eni заяви, че ще получи само 65% от газа, поискан в четвъртък от "Газпром", заради проблемите в Портовая. Но италианското правителство има всички възможни контрамерки, ако съкращенията на доставките на газ от Русия продължат през следващите дни, каза в четвъртък министърът на екологичния преход на страната.

"Ситуацията с газа е под контрол, наблюдаваме потоците ден и нощ, щетите засега са ограничени", каза Роберто Чинголани.

Европейските енергийни компании, включително италианската ENI, австрийската OMV и германската Uniper, съобщиха за значителни спадове в доставките на руски газ в сряда и четвъртък.

Газпром намали доставките на газ за Италия с около 15% в сряда, съобщи ENI. Италия, подобно на Германия, е силно зависима от руския газ, който представлява 40% от нейния внос.

На Полша, България, Финландия, Дания и Холандия доставките на руски природен газ вече бяха спрени, след като отказаха искане "недружелюбните страни" да плащат в руски рубли.

Искането за плащане на Русия се разглежда като опит за повишаване на рублата, след като тя беше засегната от западните санкции. По-голямото търсене на валута за рубли вероятно ще увеличи търсенето и ще увеличи стойността на валутата.

Газпром обвинява ремонтните дейности за намаляване на доставката на газ по газопровода "Северен поток" 1 за Германия до 40% от обичайния му капацитет.

Но в Германия малцина вярват на руската фирма.

Най-малко от всички Робърт Хабек, министър на икономиката и изменението на климата. Според него това е политическо решение. То навярно е предвидено да съвпада с посещението на канцлера Олаф Шолц в Украйна (Газпром обяви във вторник, че ще намали доставката, след което обяви допълнително намаление в сряда).

Това е предупредителен знак, каза президентът на Федералната мрежова агенция, която отговаря за енергийната инфраструктура на Германия. Клаус Мюлер обвини Русия, че се опитва да разпространи несигурност и да повиши цената на газа.

Правителството призова хората и бизнеса да пестят енергия, но казва, че в момента няма недостиг на доставки. В Германия няма чувство за паника: все пак е лято и повечето вестници са заети да съобщават за предстояща гореща вълна този уикенд. Но въпреки това агенцията предупреждава, че ако намалените доставки на газ продължат, Германия ще има проблем. Резервоарите трябва да се пълнят преди зимата.

И няма съмнение, че този ход е разтревожил Берлин. Германия остава силно зависима от руския газ и въпреки че се предполага, че Владимир Путин няма да иска да мине без приходите, Мюлер казва, че не може да се изключи възможността Русия да спре доставките.

Анализ от Джени Хил, кореспондент от Берлин за BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase