Снимка: архив, БГНЕС

Украйна иска от Запада значително увеличение на доставките на артилерия, пише британският в. "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Киев иска 300 ракетни установки, 500 танка и 1000 гаубици преди ключова среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел утре, на фона на опасения, че тези искания за натовско въоръжение от страна на Киев вече опират на границата на постижимото.

Още по темата
Вестникът определя тези желания на Украйна като "максималистки" и допълва, че те са били отправени от един от най-близките съветници на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк.

Изданието коментира, че украинската армия среща трудности в отблъскването на руското настъпление в Донбас и че има дни, в които губи по 200 войници в хода на най-ожесточените боеве в Европа от времето на Втората световна война.

Лондонският в. "Индипендънт" коментира, че войната навлиза в решителен етап. Вестникът пише, че очакваният от Владимир Путин блицкриг, който да доведе до бързото падане на Киев и Харков, а оттам и до смяна на режима в Украйна, е бил осуетен. Но еуфорията от украинската издръжливост и съпротива и от руското изтегляне е отстъпила място на безпокойството от посоката, в която е поел конфликтът в Донбас.

Изданието допълва, че руснаците понасят тежки загуби, но в същото време, макар и бавно, напредват и постепенно превземат позиции със стратегическо значение.

Еманюел Макрон "предава Украйна" на фона на ръст във френския внос на руски газ, пише в. "Дейли телеграф", като цитира изследване на финландска неправителствена организация.

Изданието съобщава данните, според които, докато конфликтът в Украйна е бушувал с пълна сила, Франция е закупила през последните два месеца руски газ за 900 милиона евро.

Посочва се, че Еманюел Макрон е бил обвинен, че е предал Украйна, след като са се появили данни, че френският внос на газ от Русия се е увеличил по време на инвазията.

По сведения на Центъра за изследвания в сферата на енергетиката и чистия въздух - финландска неправителствена организация, за първите 100 дни на войната Русия е спечелила 93 милиарда евро от износ на изкопаеми горива. Шейсет и един процента от този експорт е отишъл за ЕС, на стойност около 57 милиарда евро, въпреки че общността е предприела стъпки за намаляване на зависимостта си от руските енергоносители, се казва в доклад на Центъра.

Допълва се, че след началото на конфликта, докато други потребители са намалили вноса си от Русия, Франция, Нидерландия и Белгия трескаво са си осигурявали доставки на руски изкопаеми горива на намалени цени. Конкретно за Франция се посочва, че е получила 12 доставки на втечнен газ и други продукти от изкопаеми горива за около 900 милиона евро.

"Франция и Белгия купуват руски втечнен газ на спотовия пазар. Докато ЕС обмисля по-строги санкции срещу Русия, Франция е увеличила вноса си и се превръща в най-големия купувач на втечнен газ в света", каза пред "Дейли телеграф" Лаури Мюлювирта от центъра. Засега няма коментар от френското правителство. Потърсен за коментар, Дмитро Наталуха, председател на икономическата комисия в украинския парламент, заяви пред "Дейли телеграф", че "простият отговор е, че, разбира се, според Украйна не това е начинът, по който би трябвало да се държат съюзниците".

Американският в."Вашингтон пост" съобщава, като се позовава на оценки в САЩ, че украинският град Северодонецк и останалата непревзета част от Донецка област може да паднат до дни, а след това до няколко седмици може да падне и цялата Луганска област. Според същите оценки всички мостове към Северодонецк вече са разрушени, което е оставило много блокирани хора в града и предвещава тежка битка за украинските сили.

В. "Ню Йорк таймс" коментира, че тактиката, която украинските войски са използвали от началото на войната, досега им е служила много добре, но след като боевете са се пренесли в откритите равнини на Донбас, където руснаците могат да се възползват от огромното си превъзходство в далекобойна артилерия, нещата са се променили и сега се готвят да вземат Северодонецк и лека-полека стесняват обръча около Лисичанск.

Изданието отбелязва, че на този фон лидерите на Германия, Франция и Италия възнамеряват да посетят Киев, и то в момент, когато западните лидери са на кръстопът и трябва да решат дали да засилят още повече доставките на оръжие за Украйна или да я поставят под още по-голям натиск да преговаря с Москва за прекратяване на войната.

В тази връзка вестникът цитира българския политолог Иван Кръстев, че по този въпрос Европа се е разделила на два лагера: единия той нарича "партия на справедливостта" и по думите му в него влизат най-вече страните от Изтока, които искат Русия да бъде отблъсната и наказана; другия той нарича "партията на мира", обхващаща най-вече западни страни, желаещи войната да свърши час по-скоро и да се минимизират човешките и икономическите загуби в краткосрочен план.

Украйна се опасява от поражение на Изток, ако Западът не увеличи помощта, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието отбелязва, че украински официални представители предупреждават, че ако западните страни не увеличат оръжейните доставки, това ще изправи Украйна пред заплахата от разгром на източния фронт, което според тях ще позволи на Русия, след като прегрупира силите си в следващите месеци, да настъпи към Харков и Одеса, а после евентуално и към Киев.

Цитирани от вестника западни официални представители и анализатори обаче се съмняват, че Москва разполага с нужните способности за това, дори и да успее да превземе още райони в Донбас. Според тях руската армия е сериозно отслабена и е възможно да не разполага вече с нужния човешки ресурс и техника, за да предприеме скорошно настъпление отвъд Донбас.

В. "Файненшъл таймс" помества интервю с португалския премиер Антониу Коща, основна тема в което е Украйна. В него министър-председателят на иберийската страна предупреждава, че ЕС не бива да създава "фалшиви очаквания" по въпроса за кандидатурата на Киев за присъединяване към съюза, и добавя, че опасността блокът да направи точно това, е съвсем реална.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase