Снимка: БГНЕС

Продължават сраженията за Северодонецк, ключов град в източната част на Украйна, който е в центъра на голяма руска офанзива. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войските на страната му са "освободили напълно" жилищните райони на града, но украинските сили все още държат индустриалната зона и околните селища.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че правителствените сили "удържат" срещу нашествениците, но "те са повече и са по-силни".

- Стотици хора са държани в плен в окупирания юг на страната

Украйна заявява, че около 600 души са държани в плен за съпротива срещу руското управление в окупирания южноукраински регион Херсон и твърди, че те са измъчвани.

"По наша информация около 600 души са ... държани в специално преустроени мазета в област Херсон", заяви Тамила Ташева, постоянен представител на украинското президентство в Крим - полуостровът на юг от Херсон, който Москва анексира през 2014 г.

Ташева заяви, че по-голямата част от задържаните са "журналисти и бойци", които са организирали "проукраински събрания" в град Херсон и околностите му. Херсон беше първият голям град, който падна под властта на руските сили в началото на март, и се появиха видеоклипове, на които се вижда как жителите организират предизвикателни протести.

- Русия и Турция обсъждат износа на зърно

Руският външен министър Сергей Лавров започва двудневно посещение в Турция за разговори за деблокиране на износа на зърно от Украйна, който е спрян от войната. Турция предложи услугите си за ескортиране на пратките от украинските пристанища, които са блокирани от руските сили.

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че няколко товарни кораба са отплавали от контролираните от Русия украински пристанища за Африка с това, което американски официални лица определиха като "откраднато украинско зърно".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявява, че съобщенията, че Русия краде украинско зърно, са "достоверни".

- Украйна се противопоставя на посещението на окупираната атомна електроцентрала

Украйна заявява, че се противопоставя на каквото и да е посещение на Рафаел Гроси, ръководител на ядрения надзор на ООН, в нейната атомна електроцентрала в Запорожие, докато тя е под руска окупация.

Руските сили окупираха най-голямата атомна електроцентрала в Европа в първите седмици на войната.

"Посещението на централата ще стане възможно само когато Украйна си върне контрола над обекта", пише в Телеграм Енергоатом, украинската ядрена агенция.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Гроси твърди, че е необходима инспекция, за да се гарантира безопасността на централата.

- Русия напуска Европейския съд по правата на човека

Руските законодатели приемат закон, който финализира излизането на Москва от юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Русия беше изключена от органа, основал съда, през март заради нахлуването в Украйна.

Участници в кампанията предупреждават, че фактът, че решенията на съда вече няма да се прилагат за Русия, може да окуражи Москва да притиска още по-силно гражданските права.

- Руска суперяхта е предадена на САЩ

Съд във Фиджи предава суперяхта, свързана от САЩ с руски олигарх, на когото са наложени санкции.

Свързваната от САЩ с милиардера Сюлейман Керимов яхта "Амадея" на стойност 300 млн. долара беше конфискувана във Фиджи през април по искане на Вашингтон.

Върховният съд на Фиджи отхвърли делото, заведено от регистрираните собственици на яхтата срещу конфискацията ѝ. Това означава, че яхтата, която разполага с хеликоптерна площадка, басейн, джакузи и "зимна градина", вече може да напусне Фиджи и да замине за САЩ.

- Световната банка предупреди за "стагфлация"

Световната икономика рискува да изпадне във вреден период на "стагфлация" в стила на 70-те години на миналия век, предизвикан най-вече от нахлуването на Русия в Украйна, предупреждава Световната банка и намалява годишната си прогноза за растежа.

Токсичната комбинация от слаб растеж и растящи цени може да предизвика широко разпространени страдания в десетки по-бедни страни, които все още се борят да се възстановят от сътресенията, предизвикани от пандемията от коронавируса./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase