Снимка: Bulgaria ON AIR

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко поиска официално с нота оръжие от България за Украйна. Междувременно шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Димитрий Рогозин заплаши България с ядрена ракета.

"Украйна пак поставя този въпрос, защото толкова бързо се изхабява и свършва оръжието, което се доставя от западноевропейските държави и САЩ, че вече започва да буксува производството на нова техника и ново въоръжение в Европа. Не се смогва с доставките на нови компоненти", заяви бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според него в момента всякакъв вид оръжие е необходимо за Украйна.

Още по темата

Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество се съгласи, че Украйна има нужда от все повече въоръжение.

"Ако гледаме от българска гледна точка, въпросът е по-скоро политически. Българските политици и партии са разделени на два лагера. На знамето на едните пише "Оръжие за Украйна", а на другите - "Газ за рубли", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му от едната страна са БСП, "Възраждане", неслучилата се партия на Стефан Янев и президентът Румен Радев, а от другата - всички останали.

"За пореден път усилията на Русия да внесе раздор в нашата политика са успешни. Изпускаме отново шанс да се откъснем от зависимостта, която имаме от руските енергийни източници и съветските оръжия", коментира Керемедчиев.

Бившият зам.-външен министър смята, че Русия целенасочено омаломощава възможностите на военновъздушните ни сили. И изтъкна, че НС тепърва трябва да обсъди безвъзмездното предоставяне на техника за Украйна, но и продажбата на такава.

Керемедчиев припомни, че България е в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна.

"Нелепи са предложенията България да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна. България не е равно отдалечена от двете държави, но прави впечатление, че сме една от страните от ЕС, които не са изпратили военна помощ. Бежанците са приети добре у нас, но това не решава събитията на фронта. За Украйна най-важно е кой изпраща оръжия", посочи Димитров.

Събеседниците изразиха мнение и по темата с ядрените заплахи от страна на Москва.

Керемедчиев уточни, че Русия използва всякакви алтернативи, включително заплаха с ядрено оръжие, защото другата ѝ сила е ангажирана в конфликта с Украйна.

"Ядрената заплаха е единственият аргумент, чрез който Русия държи настрани държавите от НАТО и ги спира от директна намеса в конфликта", завърши Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase