Снимка: архив, БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентна" стъпката на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет, който трябваше за излети за Сърбия, и добави, че все още не е получил обяснение за тяхното решение, предаде Ройтерс.

Още по темата

На пресконференция той разкритикува тази мярка като "скандална".Министърът каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави: "Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия".

Съседните на Сърбия държави - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл определи решението им като враждебен акт.

"Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре", каза пред журналисти Лавров, цитиран от ТАСС.

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи руският външен министър.

"Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и лично на президента Александър Вучич, който подчертава, че няма да заема антируска позиция, но Европейският съюз иска именно това", каза Лавров.

"Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси на медии за нашата реакция на безпрецедентните решения, които взеха някои държави членки на НАТО - решения, които възпрепятстваха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо безпрецедентно и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия", посочи пред журналисти руският първи дипломат.

"Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право", посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase