Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Надяваме се до декември 2024 г.  - това е българската позиция, с която влизаме, да можем да купуваме руски петрол. Понеже има и технически причини - на ниво рафинери, и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България. Много е важно да имаме за нашата българска икономика. Не е задачата да правим някакви допълнителни печалби от това. Целта е цените на пазара, които са в момента - да не се повишат".Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет.

И допълни: "Ако има сделка за ембаргото за руския петрол, то със сигурност ще има изключение и за България".

"Когато „Газпром” се опитва да извива ръцете на България ние казваме „не” и намираме алтернатива. Но когато нямаме друга опция и се опитваме да защитим българския интерес – нашите партньори ни слушат", допълни той, цитиран от Нова тв.

По думите му на европейско ниво страната ни е срещната разбиране. "Успяхме да го проговорим на най-високо ниво на обяд. Много се радвам, че на европейско ниво ни разбират и успява българското правителство добре да комуникира важните за България моменти. Надявам се, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да получат стреса, който за съжаление е факт за доста от останалите страни".

"Таванът е добро нещо, таванът плюс разделянето на газ и ток е много важно. Част от проблема е заради тази връзка. Слагайки таван на газа би намалило този голям скок на цените на тока, това е важно да го решим преди зимата. Това няма да бъде решено сега, но дискусията за тавана ще е основна в дебатите в Брюксел", допълни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase