Снимка: БГНЕС

Владимир Путин разпореди 10% увеличение на пенсиите и минималната работна заплата, за да предпази руснаците от инфлацията, но отрече всички икономически проблеми на страната да са свързани с войната в Украйна. 

При годишна инфлация от близо 18% през миналия месец лидерът на Кремъл призна, че 2022 г. ще бъде "трудна" за руската икономика.
 
"Когато казвам "трудна", това не означава, че всички тези трудности са свързани със специалната военна операция", заяви Путин на предавано по телевизията заседание на Държавния съвет в Москва.
 
"Защото в страните, които не провеждат никакви операции - да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа - инфлацията е сравнима, а ако погледнете структурата на техните икономики, дори по-голяма от нашата."
 
Коментарите му пренебрегват факта, че нарастващата инфлация в западните икономики е отчасти пряко следствие от войната на Русия в Украйна, която доведе до повишаване на цените на енергията и храните по света.
 
Увеличението на пенсиите влиза в сила от 1 юни, а увеличението на минималната работна заплата - от 1 юли. Според анализатори тези стъпки няма да предотвратят рязкото намаляване на реалните доходи.
 
Путин - чийто рейтинг на одобрение е скочил с повече от 10 пункта от началото на кампанията в Украйна до 82%, според априлското проучване на независимия център "Левада" - обеща през март да намали бедността и неравенството през тази година въпреки осакатяващите западни санкции и високата инфлация.
 
Руската икономика е разтърсена от безпрецедентната вълна от западни санкции, наложени заради решението му да изпрати войски в Украйна на 24 февруари, като потребителските цени се покачват, а чуждестранните компании масово напускат Русия, тъй като търговията става почти невъзможна.
 
Институтът за научни изследвания и експертни оценки към банка "ВЕБ" заяви, че увеличението на социалните плащания ще забави, но няма да предотврати спада на реалните доходи, заплати и пенсии на руснаците - след като се вземе предвид инфлацията.
 
Дори и при 10% увеличение на минималната работна заплата и пенсиите, "ВЕБ" очаква реалните разполагаеми доходи на руснаците да намалеят със 7,5%, а реалните заплати да спаднат с близо 6% през тази година. VEB също така очаква бедността да нарасне до 12,6% през тази година от 11% през 2021 г.
 
Минималната работна заплата в Русия в момента възлиза на 13 890 рубли (250 долара) на месец, а средната пенсия за старост е в размер на 18 521 рубли на месец.
Още по темата
Увеличението на заплатите и пенсиите може да увеличи инфлационния натиск, който централната банка се опита да ограничи с извънредно повишаване на лихвения процент до 20% в края на февруари, тъй като валутната стойност на рублата се понижи. Оттогава насам тя намали лихвения процент два пъти, след като рублата се възстанови.
 
Министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че мерките ще струват на федералния бюджет около 600 млрд. рубли (10,5 млрд. долара) през тази година и около 1 трлн. рубли през 2023 г.
 
В четвъртък централната банка ще проведе извънпланово заседание, на което анализаторите очакват тя да намали основния лихвен процент от 14% обратно към 9,5%, където беше преди интервенцията в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase