Снимка: БГНЕС

Кремъл заяви, че Западът е предизвикал световна продоволствена криза, като е наложил на Русия най-строгите санкции в съвременната история заради войната в Украйна.

Войната, както и опитът на Запада да изолира Русия като наказание, са доведоли до рязко покачване на цените на зърното, олиото за готвене, торовете и енергията.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в сряда, че поддържа интензивни контакти с Русия, Украйна, Турция, САЩ и Европейския съюз в опит да възстанови износа на зърно от Украйна, тъй като световната продоволствена криза се задълбочава.

Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин е съгласен с оценката на ООН, че светът е изправен пред продоволствена криза, която може да доведе до глад.

"Русия винаги е била доста надежден износител на зърно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Ние не сме източникът на проблема. Източникът на проблема, който води до глад в света, са тези, които наложиха санкции срещу нас, и самите санкции".

Русия и Украйна заедно осигуряват почти една трета от световните доставки на пшеница.

Украйна е и основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово и рапично масло, а Русия и Беларус - която подкрепи Москва във войната и също е подложена на санкции - осигуряват над 40% от световния износ на хранителния елемент за растенията - калий.

Според Организацията на обединените нации 36 държави разчитат на Русия и Украйна за повече от половината от вноса си на пшеница, включително някои от най-бедните, сред които Ливан, Сирия, Йемен, Сомалия и Демократична република Конго.

Кремъл заяви, че Украйна е направила невъзможно търговското корабоплаване, като е добила водите си.

Украйна загуби някои от най-големите си морски пристанища - включително Херсон и Мариупол - заради руската окупация и се опасява, че Русия може да се опита да завладее трето - Одеса.

Песков заяви, че Русия не е попречила на Украйна да изнася зърно за Полша по железница - далеч по-бавен метод - въпреки факта, че Западът изпраща оръжия в обратната посока.

Преди две седмици служител на Агенцията по храните на ООН заяви, че близо 25 млн. тона зърно са блокирани в Украйна поради инфраструктурни проблеми и блокирани морски пристанища.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини в четвъртък Русия, че използва храната като оръжие, като държи доставки "като заложник" не само за украинците, но и за милиони хора по света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase