Снимка: БГНЕС

Още в първите дни на тази инвазия 62-годишен невъоръжен цивилен e застрелян на улица в село пред украинския си дом. Той се казва Александър Шелипов.

Три месеца по-късно заловеният руски войник, обвинен в убийството му, е в Киев, съден за военно престъпление.

Вдовицата на убития мъж, Катерина Шелипова, се изправи пред съда, за да се срещне лице в лице с 21-годишния обвиняем.

Покая ли се е за престъплението си, попита тя.

Руският командир на танк Вадим Шишимарин отговори, че признава вината си и поиска от нея прошка. "Но разбирам, че няма да можете да ми простите", добави той.

Катерина Шелипова обаче не беше приключила: "Кажи ми, моля, защо вие, руснаците, дойдохте тук? За да ни защитите?", попита тя, цитирайки оправданието на Владимир Путин за инвазията в Украйна. От кого ни пазите? Защити ли ме от съпруга ми, когото уби?"

Войникът нямаше отговор на този въпрос.

Този емблематичен процес бележи първия път, когато руски военнослужещ е изправен пред съда за военни престъпления след началото на инвазията в Украйна през февруари.

И може би такива сурови срещи са причината за подобни процеси, поне отчасти. Принуждаване на войник - който е пренебрегнал всички правила на войната - да се изправи пред точно това, което е направил и страданията, които е причинил.

Сержант Шишимарин се призна за виновен и украинската прокуратура иска той да бъде осъден на доживотен затвор.

В сряда Шелипова казва пред екип на BBC, че наистина съжалява войника, но не може да му прости това престъпление. Тя чува изстрелите, които убиват съпруга й, след което вижда сержант Шишимарин през портата си, който държи оръжието си.

Пет минути по-късно тя казва, че е видяла тялото на съпруга си: "Той беше мъртъв, убит с изстрел в главата му. Започнах да крещя много силно."

"Загубата на съпруга ми ме съсипа", казва Шелипова и добавя: "Той беше моят защитник".

"Това го уби"

Припомняйки събитията от 28 февруари, Вадим Шишимарин каза, че той и малка група други руски войници са се отделили от батальона си и са откраднали кола, за да се върнат с нея.

"Докато шофирахме, видяхме мъж. Той говореше по телефона", разказа подсъдимият.

Той твърди, че не е искал да произведе фаталните изстрели, а е изпълнявал заповеди и е бил заплашван от друг войник

"Той каза, че ще ни изложи на опасност, ако не го направя. Застрелях го от близко разстояние. Това го уби", каза пред съда 21-годишният командир на танк.

Интересното е, че неговият адвокат - назначен от държавата - казва пред BBC, че нито един руски служител не е поддържал връзка с него, включително от министерството на отбраната. Тези дни в Киев няма руско посолство, така че няма и контакт от там.

Говорителят на президента Владимир Путин вчера каза пред BBC, че Кремъл "няма информация" за този случай.

Като цяло изглежда, че младият войник е бил изоставен на съдбата си от командирите, които са го изпратили на война и продължават да отричат, че техните сили извършват престъпления в Украйна.

Показанията си дава и втори руски войник, който става свидетел на убийството през февруари и по-късно се предава на украинските сили.

Иван Малтисев, друг слаб и млад на вид 21-годишен мъж, разказа пред съда как руските войници забелязали Александър Шелипов, докато шофирали откраднатата кола. Малтисев твърди, че след това на Вадим Шишимарин е било наредено да застреля жертвата, защото е говорила по телефона.

"Вадим не го направи. Така че войникът, чието име не знам, се обърна в колата и извика, че Вадим трябва да изпълни заповедта, иначе ще бъдем в опасност", обясни той. "В този момент бяхме почти до цивилния и под натиск Вадим стреля. Той изстреля три или четири патрона."

Украйна досега е идентифицирала над 11 000 възможни военни престъпления, извършени от Русия.

Москва отрече, че нейните войски са атакували цивилни, но следователите събират доказателства за възможни военни престъпления, за да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

Този процес е шансът на Украйна да докаже без съмнение, че руски войник е убил цивилно лице, без да се съобразява с правилата на войната. Прокурорите знаят, че са в центъра на вниманието, трябва да действат бързо и са в разгара на война.

Ето защо те искат да бъдат толкова прозрачни и задълбочени – така че това да не се разглежда като показен процес, а част от жизненоважно търсене на справедливост.

Коментари Напиши коментар

248

Анонимен

преди 2 месеца

До анонименОсманската империя е била най-толерантна за времето си. По-добре османска отколкото руска.

247

Анонимен

преди 2 месеца

Еххххх, ако само имаше такава медийна врява когато американските войници донесоха демокрация и просперитет в Ирак.......

246

Анонимен

преди 2 месеца

Дунавец употреба страна метафора за 52г. човек. Мислех че тия сравнения ги използват тинейджъри. Много хора се гърчат и днес при управлението на умните и красивите.