Снимка: БГНЕС

В реч на събитие в Москва Александър Новак направи оценка на процесите между Русия и западните страни в областта на енергийния сектор. Руският заместник министър-председател посочи, че вече половината от клиентите на Газпром са открили сметки в рубли за разплащане на доставките с природен газ.

Заявявайки, че газопроводът "Северен поток 2" е замразен по политически причини, Новак допълни: "Не мисля, че в близко бъдеще той ще бъде пуснат в експлоатация поради тези политически причини. Европейските потребители обаче се нуждаят от евтини, нисковъглеродни ресурси, включително природен газ. Мисля, че към проекта в бъдеще ще има интерес".

Относно намалялото с 1 млн. барела на ден през април производство на петрол в Русия Новак заяви: "През май увеличихме производството си с 200-300 хил. барела на ден. Ще продължим да се възстановяваме и през юни."

Нова ера в плащанията за руски газ

Новак даде оценка и за "системата за плащане на природния газ в рубли", която Русия въведе и предизвика дискусии в Европа. "Има около 54 големи, средни и малки компании, които са сключили споразумения с Газпром Експорт. Доколкото ми е известно, половината от тези клиенти са открили сметка в рубли. Окончателният вариант на списъка на лицата, които приемат и отказват да плащат в рубли, ще бъде финализиран през следващите дни. Има определени дни за плащане, има авансови плащания. Например последното плащане за доставките за април се извършва през май", отчете руският вицепремиер.

На 1 април в Русия влезе в сила постановлението, което задължава „недружелюбните“ държави да откриват валутни сметки и сметки в рубли в Газпромбанк и да извършват плащанията за доставките в рубли. Държавите, които внасят природен газ от Русия, първоначално превеждат плащането по валутните си сметки в Газпромбанк, а Газпромбанк конвертира тази чуждестранна валута в руски рубли и я превежда по сметките в рубли. След това плащането се превежда по сметката на дружеството-доставчик и природният газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase