Снимка: БГНЕС

Руският анализатор и бивш съветник на Доналд Тръмп Фиона Хил разкри нови подробности за предишните си срещи с руския лидер Владимир Путин.

Специалистът по външни работи, който е служил и при президентите на САЩ Джордж Буш-младши и Барак Обама, разказа пред програмата Desert Island Discs на BBC за срещите си с руския президент.

"Седнах до него и си помислих: "Защо седя до него?"... защото мислят, че съм "M", като Джуди Денч", каза Хил, позовавайки се на измисления ръководител на британския разузнавателна служба MI6 от филмите за Джеймс Бонд.

"Загледах се в костюма му, един от фино скроените костюми, и начина, по който малката вена пулсира от лявата страна на лицето му", добави тя.

Хил, която наскоро обвини Доналд Тръмп, че е насърчил Путин по въпроса за Украйна, продължи, като припомни "много скъпия часовник", носен от Путин, както и очевидната му нужда от очила.

"Той наистина имаше нужда от очила", твърди тя. Пред Путин имало картички, описващи имената на всички, с голям шрифт. "Можех да ги прочета всички карти, които му казваха кой кой е и какво трябва да каже и подобни неща."

"Сега това може да звучи наистина странно, но усетих, че той мирише така, сякаш току що е излязъл от пералнята. Не носеше одеколон, но сякаш беше излязъл от някаква специална подготвителна баня или нещо подобно", добав тя.

"Всичко това е инсценирано. Всеки малък елемент от това е инсценирано. Това е представление", спомня си още тя.

Не е ясно кога точно се е състояла срещата, въпреки че Хил твърди, че се е видяла с Путин, когато е работила в  националното разузнаване на САЩ от 2006 до 2009 г.

Съвсем наскоро се появи информация, че Путин се е разболял "доста сериозно", както каза бившият британски шпионин Кристофър Стийл пред Sky News през уикенда.

"Със сигурност, от това, което чуваме от източници в Русия и другаде, е, че Путин всъщност е доста сериозно болен", каза той.

Русия отрече подобни твърдения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase