Снимка: архив, БГНЕС

В Киев започва днeс по същество първият съдебен процес за военно престъпление от началото на руското нахлуване в Украйна – руски войник е обвинен в убийството на невъоръжен цивилен, пишат френски издания.

Процесът, след който се очаква бързо да започнат и много други подобни, ще има стойност на тест за украинската съдебна система в момент, в който международните институции водят собствени разследвания за изстъпленията на руските войски в тази страна, коментира „Фигаро“.

Още по темата
Военните престъпления в Украйна имат вече конкретен облик, изтъква „Монд“, като описва обвиняемия – 21-годишния руски сержант Вадим Шишимарин, едно „почти голобрадо момче“. Според обвинението на четвъртия ден от войната той е убил с откос от автомат 62-годишен търговец, който не носел оръжие, на няколко метра от жилището му в Сумска област; бил арестуван, когато се опитал да избяга заедно с още четирима военни.

Това е само началото, прогнозира вестникът - главната прокуратура на Украйна твърди, че има данни за над 12 000 предполагаеми военни престъпления.

Да бъдат съдени за подобни неща прости войници, преди да бъде търсена отговорност на висши военни, е рядкост в международен план. Още повече щом сраженията в страната продължават, отбелязва „Монд“.

Младежът получил заповед да стреля по цивилния, който говорел по телефона, за да не издаде той на украинските бойци разположението на руските сили, уточнява „Нувел обсерватьор“.

Телата на цивилни с колела, прострени в канавките или по пътищата, които са били покосени от куршуми, тъй като са лесни мишени и уязвими, са сред гледките, които впечатлиха най-силно първите очевидци – военни или журналисти, открили зверствата, извършени от руската армия след оттеглянето ѝ. Откъде дойде тогава притеснението при появата на Вадим Ш. с белезници на ръцете на предварителното изслушване, облечен с дрехи, сиви като цвета на лицето му? Дали бе само защото е олицетворение на посрамването – едно неизменно ужасно зрелище? Или защото не знаем изобщо как се е озовал във войската, пита се изданието.

„Нувел обсерватьор“ нарича младежа „малко колелце“ от руската „армия, в която има изтезатели и момчета за всичко, варвари и други“. Изданието задава въпроса може ли да си виновен за военно престъпление, когато си се подчинил на своя командир по време на бой.

Не сме се примирили още с образите, които ни обсебват, изтъква списанието и припомня кланетата в Буча: труп със следи от мъчения, открит в канализационен отвор, жената кмет на село Мотижин, застреляна с куршум в главата заедно с мъжа си и сина си, защото не желаела да „сътрудничи“ с руснаците. Може би имаме чувството, че плещите на Вадим са твърде крехки, за да носят отговорността за всичкото това варварство, пише "Нувел обсерватьор".

Естествено ще ни кажат, че трябва някой да е първият. Ще последват и останалите, посочва изданието, като изрежда други свидетелства за престъпления на руските войски. Защо обаче толкова скоро, щом още бушуват сражения в Донбас? Украинците издирват изчезнали близки, НПО, а следователи на Международния наказателен съд продължават да събират доказателства за престъпления, извършени от руснаците.

Вадим Шишимарин може да бъде осъден на доживотен затвор. Това тежко наказание би дало пример на армията на Путин, която продължава да се бие, но ще злепостави украинското правосъдие. А една милостива присъда може да се изтълкува от руската армия като разрешение да убива и няма да бъде разбрана от населението на Украйна. Не, военното време наистина не е време за правосъдие, заключава „Нувел обсерватьор“.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase