Снимка: архив, БГНЕС

Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран с публични средства, ще бъде затворен, а останалият в него персонал преместен, на фона на растящо недоволство от отказа му да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По традиция всички германски лидери получават държавно финансиран кабинет, когато напуснат правителството, но трите партии в сегашната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване офиса на Шрьодер.

Още по темата
Те взеха решението след неговия отказ да осъди Путин, когото той все още нарича близък личен приятел въпреки инвазията на Русия в Украйна, предаде БНР.

Германски медии твърдят, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в компании, контролирани от руската държава, далеч повече от сумата от 400 000 евро, харчена от германската държава за офиса му.

"Бюджетната комисия констатира, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, свързани с предишния му пост", се посочва в решението на партиите. "Затова офисът ще бъде затворен."

Шрьодер е социалдемократ, също като Шолц. От живите политици той най-много е свързван с германската политика "промяна чрез търговия" – доктрина, според която близките икономически връзки са най-добрият начин за смиряване и интегриране на гигантския източен съсед на Европа, отбелязва Ройтерс.

Но критиците му казват, че войната в Украйна е показателна за провала на тази политика и обвиняват Шрьодер, който като канцлер съдейства за изграждане на повече газопроводи, които увеличиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която сега е станала враждебна.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са важен канал за комуникация с човек, който светът не може да си позволи да игнорира. Но пътуването му до Москва с искане Путин да спре войната не доведе до очевидни резултати.

Позицията на Шрьодер предизвика недоволство и сред неговите най-близки сътрудници, четирима служители в офиса му поискаха нови назначения в дните след началото на войната.

На останалите сега ще бъде възложено да закрият кабината, като документите от него ще бъдат запазени за държавния архив, гласи решението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase