Снимка: БГНЕС

Държавната дума на Русия ще разгледа законопроект за създаване на единна обществена организация за децата. Това ще се случи на 19 май - в деня на стогодишнината на пионерите, заяви Нина Останина, ръководител на комисията на Думата по въпросите на семейството, жените и децата.

"Лидерите на всичките пет фракции в Държавната дума и председателят на Думата Вячеслав Володин подкрепиха предложението ни за възраждане на детското движение в Русия на държавно ниво", написа тя на страницата си във ВКонтакте на 17 май, предаде руският ежедневник "Фонтанка".

В коментар за РИА Новости Останина заяви, че законът ще бъде рамков, а структурата на организацията ще наподобява тази на пионерите. Все още не е взето решение за името му и той ще бъде контролиран от Министерството на образованието.

Всесъюзната пионерска организация е основана на 19 май 1922 г. До 1924 г. носи името на Спартак, а след смъртта на Ленин е кръстена на него. Ръководството се осъществява от Централния комитет на Комсомола. Организацията просъществува почти 70 години - ликвидирана е през 1991 г., след разпадането на СССР.

След това има няколко половинчати опити за съживяването ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase