Снимка: БГНЕС

България се опитва да е независима от руския газ, а според енергийният експерт Красимир Манов, в страната има запаси на газ, но за да се задвижи процеса  и да го добиваме са необходими време, инвестиции и държавна политика.

"Може би доста по-евтин газ ще ползваме от този на "Газпром". Ще паднат цените на енергоресурсите, специално на природния газ. За обратното говорят тези, които искат да всяват паника от чисто политически цели, за да падне правителството на България. Няма полза от това сега", каза пред Нова тв специалистът.

За него няма обективни предпоставки това да се случи, предприемат се мерки, за да се компенсират работодатели, работници, служители и пенсионери.

"Не е нормална ситуацията сега с газа, но това ще се промени. Когато има някъде недостиг на някакъв продукт, винаги се намират други източници, не бива да се правят драми, както се случва у нас", смята Красимир Манов.

По отношение на възможността да добиваме енергийни ресурси у нас експертът заяви, че има доказани запаси в България, но трябват мого сериозни инвестиции, изискват се много години за проучване, търсене, намиране, използване, но според Манов винаги се е работило да сме зависими енергийно.

"Въпрос на време е, но и на държавна политика, зависи от желанието на управляващите дали искат да добиваме самостоятелно", каза още Красимир Манов.

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 1 месец

Газпром е монополист и му е по-лесно да плати на пета колона отколкото да продава газ на нормални цени. Как може газта от Америка да идва на по-евтина цена оттази на руския газ. Тормозят ни с години.

51

Nnnn

преди 1 месец

Не трябва в България да се добива шистов газ.

50

Владо

преди 1 месец

И го правим с американски.