Снимка: БГНЕС

Когато в началото на април на войниците от елитна руска армейска бригада беше казано да се подготвят за второ разполагане в Украйна, сред редиците се появи страх.

Подразделението, разположено в Далечния изток на Русия по време на мирно време, за първи път влезе в Украйна от Беларус, когато войната започна в края на февруари. След това то се срещна в ожесточена битка с украинските сили.

"Скоро стана ясно, че не всички сме съгласни с това. Много от нас просто не искаха да се върнат", каза Дмитрий, член на поделението, който иска да не бъде идентифициран с истинското си име. "Искам да се върна при семейството си - и то не в ковчег."

Заедно с осем други, Дмитрий казва на командирите си, че отказва да се присъедини отново към инвазията. "Бяха бесни. Но в крайна сметка се успокоиха, защото не можеха да направят много."

Скоро той е преместен в Белгород, руски град близо до границата с Украйна, където е разположен оттогава.

"Служил съм пет години в армията. Договорът ми изтича през юни. Ще изтърпя оставащото си време и след това се махам оттук", казва той пред The Guardian. "Няма от какво да се срамувам. Официално не сме в състояние на война, така че не можеха да ме принудят да отида."

Отказът на Дмитрий да се бие подчертава някои от военните трудности, пред които е изправена руската армия в резултат на политическото решение на Кремъл да не обявява официално война на Украйна – предпочитайки вместо това да опише инвазията, която скоро ще достигне своя четвърти месец, като "специална военна операция".

Съгласно руските военни правила, войски, които отказват да се бият в Украйна, могат да бъдат уволнени, но не могат да бъдат преследвани, обяснява Михаил Беняш, адвокат, който съветва войниците, които избират тази опция.

Беняш казва, че стотици войници са се свързали с екипа му за съвет как да избегнат изпращането им да се бият в Украйна. Сред тях са 12 национални гвардейци от южния руски град Краснодар, които бяха уволнени, след като отказаха да отидат в Украйна.

"Командирите се опитват да заплашват своите войници със затвор, ако не са съгласни, но ние казваме на войниците, че те могат просто да кажат "не", споделя каза Беняш, добавяйки, че не е запознат с наказателни дела срещу войници, които са отказали да се бият. "Няма законови основания за започване на наказателно дело, ако войник откаже да се бие, докато е на руска територия."

Поради това много войници са избрали да бъдат уволнени или преместени, вместо да влизат в "месомелачката", каза той.

Подобен разказ като този на Дмитрий даде пред руската служба на BBC Сергей Боков, 23-годишен войник, който в края на април реши да напусне армията, след като се би в Украйна. "Нашите командири дори не спориха с нас, защото не бяхме първите, които си тръгнаха", казва Боков.

Посочвайки военните закони на Русия, Беняш обяснява, че ще бъде по-трудно за войниците да откажат да се бият, ако Русия обяви пълномащабна война. "По време на война правилата са напълно различни. Тогава отказът би означавал много по-строги наказания, дори затвор."

Въпреки че точният брой на войниците, които отказват да се бият, остава неясен, подобни истории илюстрират това, което според военните експерти и западните правителства е една от най-големите пречки на Русия в Украйна: остър недостиг на пехотни войници.

Според западни официални представители Москва първоначално включи около 80% от основните си сухопътни бойни сили – 150 000 души – във войната през февруари. Но значителни щети бяха нанесени на тази армия, която се сблъска с логистични проблеми, лош морал и подценена украинска съпротива.

"Путин трябва да вземе решение относно мобилизацията през следващите седмици", на мнение е Роб Лий, военен анализатор. "На Русия й липсват достатъчно сухопътни части с войници по договор за устойчива ротация. Войските се изтощават - няма да могат да продължат това за дълъг период от време."

Лий казва, че една от възможностите за Кремъл е да разреши разполагането на наборни войски в Украйна, въпреки по-ранните обещания на Путин, че Русия няма да използва наборни военнослужещи във войната. "Наборниците биха могли да запълнят някои от пропуските, но те ще бъдат зле обучени. Много от подразделенията, които трябва да обучават наборници, се бият сами", обяснява Лий.

Но без наборни батальони Русия скоро може да се "бори да задържи територията, която в момента контролира в Украйна, особено след като Украйна получава по-добро оборудване от НАТО", допълва той.

Руските власти тихомълком засилиха усилията си за набиране на нови войници, тъй като стана ясно, че бърза победа в Украйна е недостижима.

Разследване на руската служба на BBC показа, че руското министерство на отбраната е напълнило уебсайтовете за заетост със свободни работни места, предлагайки на хора без боен опит възможности да се присъединят към армията на изгодни краткосрочни договори. Някои големи държавни компании са получили писма, които ги призовават да запишат служителите си за армията.

Русия също се обърна към наемници, за да подсили военните си усилия, разполагайки бойци от сенчестата група Вагнер, свързана с Кремъл. Според тях е малко вероятно доброволно новобранците и наемните групи да доведат до значително увеличение на броя на новите войници в сравнение с броя, който би донесла частична или пълна мобилизация.

Въпреки предварителните спекулации, Путин не обяви официално война на Украйна по време на речта си за Деня на победата на 9 май.

Андрей Колесников, старши научен сътрудник в Фондацията на Карнеги, каза, че властите може да се притесняват, че общата мобилизация ще се противопостави на големи части от населението, които подкрепят "специалната операция".

Руснаците "може да подкрепят конфликта, но всъщност не искат да се бият", казва той, добавяйки, че общата мобилизация ще доведе до "колосални загуби на необучени войници".

И докато сегашното състояние на конфликта дава на руските войници законен път да откажат участие, някои войници се оплакват, че това също е довело до липсата на адекватна грижа за тях.

Младши сержант твърди, че е бил ранен по време на една от неотдавнашните украински атаки на руската гранична територия, където е бил разположен. Неговите началници твърдят, че не трябва да му се дава паричната компенсация до 2500 британски лири, на която ранените руснаци имат право по закон, тъй като нараняването му е станало на руска земя – което означава, че не попада в правилата на руската "специална военна операция".

"Нечестно е аз се бия в тази война точно като другите в Украйна, рискувайки живота си", казва войникът. "Ако скоро не получа компенсацията, на която имам право, ще изляза публично и ще направя голям проблем за това.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase