Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За пореден път български монумент разедини обществото. След светещите очи на цар Самуил, този път става въпрос за "Викът на украинската майка".

Още по темата

Скулптурата, дело на Неделчо Костадинов, се издигна на 12 май за около два часа срещу Паметника на Съветската армия, в близост, където младежи карат скейтборд. Събитието бе открито от Джеки Стоев и Христо Илиев - Чарли - сценаристи и актьори. Бронзовата фигура е около метър, но инициаторите искат творбата да я има на същото място за постоянно в по-голям размер.

В церемонията участваха още проф. Михаил Неделчев, журналистът Иво Инджев и Георги Лозанов. Като музикален фон звучеше новата песен на Васко Кръпката "Нова история БГ".

"Творбата е вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне до избиване на хора. Според мен няма нещо, което да може да оправдае това", споделя авторът.

От негов пост във Facebook обаче се породиха съмнения, че скулптурата е създадена преди започването на войната.

Също така монументът предизвика и хумористични реплики в социалните мрежи, свързани с естетическите качества на творбата, като някои определиха визията й за твърде гротескна. Част от коментиращите дори оприличиха фигурата на "Амгъл" или "Орк".

На тези коментари авторът отговаря пред "Площад Славейков", че "истината е грозна", а монументът показва друго. Костадинов обясни: "Самото състояние, което тази скулптора изобразява, е красиво като енергия и излъчване. И най-красивият човек, когато изпадне в състояние на злоба и гняв, става грозен".

Според автора, също така процесът на една творба е дълъг. Започнал е работата си по тази през 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase