Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За пореден път български монумент разедини обществото. След светещите очи на цар Самуил, този път става въпрос за "Викът на украинската майка".

Още по темата

Скулптурата, дело на Неделчо Костадинов, се издигна на 12 май за около два часа срещу Паметника на Съветската армия, в близост, където младежи карат скейтборд. Събитието бе открито от Джеки Стоев и Христо Илиев - Чарли - сценаристи и актьори. Бронзовата фигура е около метър, но инициаторите искат творбата да я има на същото място за постоянно в по-голям размер.

В церемонията участваха още проф. Михаил Неделчев, журналистът Иво Инджев и Георги Лозанов. Като музикален фон звучеше новата песен на Васко Кръпката "Нова история БГ".

"Творбата е вдъхновена от поредица от събития, най-вече войната и агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне до избиване на хора. Според мен няма нещо, което да може да оправдае това", споделя авторът.

От негов пост във Facebook обаче се породиха съмнения, че скулптурата е създадена преди започването на войната.

Също така монументът предизвика и хумористични реплики в социалните мрежи, свързани с естетическите качества на творбата, като някои определиха визията й за твърде гротескна. Част от коментиращите дори оприличиха фигурата на "Амгъл" или "Орк".

На тези коментари авторът отговаря пред "Площад Славейков", че "истината е грозна", а монументът показва друго. Костадинов обясни: "Самото състояние, което тази скулптора изобразява, е красиво като енергия и излъчване. И най-красивият човек, когато изпадне в състояние на злоба и гняв, става грозен".

Според автора, също така процесът на една творба е дълъг. Започнал е работата си по тази през 2020 г.

 

Коментари Напиши коментар

403

Zigi_Stardust

преди 1 седмица

Ako be olicetvorenie na Germanka, napravo super-ubava... Abe, taman Ursula von Der Laynian i to 1:1. Are zdrave i gotin den na site narodi po sveta i U Balgaria!!!

402

Позор

преди 1 седмица

Пак ни измамиха под прикритие на каузата "Украйна", мамят ни всеки ден, но единици се усещат. За България не се прави нищо, говори се само за Украйна и се отчитат пари за статуи, за каузи, за помощи, а после ще гледате овластените с вили по морето и коли, закупени с 6-цифрени суми.Събудете се, Украйна служи за ограбване на България! След инфлацията ще дадем толкова много жертви, колкото Украйна няма да даде за цялата война. Народът мре от мизерия и от липса на пари за лекарства.

401

Позор

преди 1 седмица

Все си мислех, че по-грозна статуя от "Св. София" не може да има, но ето, оказва се, че има.Присадиха ни едно уродливо изчадие с провиснали до пъпа гърди в заника на живота си, което няма начин да бъде на възрастта на една майка. А ако съдим по главата, трудно може да бъде причислена към женски пол.Това е гавра с българския народ, от когото за пореден път са откраднати милиони, за да бъдат мушнати в джоба на един бездарен скулптор. Един некадърник заработи за един ден с измама милион. Позор