Снимка: архив, БГНЕС

Британски войници ще бъдат пратени да защищават Швеция и Финландия от евентуална руска агресия, даже и ако те не са членки на НАТО, цитира лондонския "Телеграф" думи на премиера на Великобритания Борис Джонсън след подписването на отбранителни пактове с двете северни страни. Изданието коментира, че тези договори, подписани при посещенията на Джонсън в Швеция и Финландия, са предупредителни изстрели към Русия, в случай че тя се изкуши да ги нападне, преди да са попаднали под закрилата на член 5 от Северноатлантическия договор.

Още по темата
На съвместна пресконференция с британския премиер президентът на Финландия Саули Нинистьо заяви, че Путин трябва "да погледне в огледалото", ако се чуди защо Финландия иска да се присъедини към НАТО. А след подписването на договора в резиденцията "Харпзунд" на шведския премиер Магдалена Андершон тя констатира, че Путин си е мислел, че ще предизвика разделение, но е постигнал обратното. Очаква се днес Нинистьо да се обяви за присъединяването, посочва делничното издание на "Телеграф".

Финландия и Швеция разполагат с модерни и добре екипирани армии, продължава вестникът, а Швеция има една от най-големите и най-добри бойни авиации в Западна Европа. Стокхолм харчи за отбрана по 5 на сто от своя годишен БВП, което е над изискваната от НАТО долна граница за военни разходи. Всички мъже подлежат на задължителна военна служба във Финландия, където има около 900 хиляди резервисти при население едва 5,5 милиона души, пише днес "Телеграф".

Според шведски експерти, цитирани от "Гардиън", британските писмени гаранции за сигурността на Швеция и Финландия са нещо повече от символичен акт, който да подкани двете страни да подадат заявка за членство в НАТО. Според Ана Висландер, директор за Северна Европа към Атлантическия съвет, въпреки че поетите от Джонсън гаранции са политическа декларация, те имат висока стойност, защото възникват в период на голямо напрежение. Изразената от Лондон позиция отива много по-далеч от всички двустранни гаранции, поети от други страни членки на НАТО за периода на уязвимост между подаването на заявка за членство и приемането в НАТО, казва тя.

Този преходен период се възприема за максимално рисков за Стокхолм и Хелзинки и може да продължи до 12 месеца, докато всички страни членки на пакта ратифицират документите за приемане на двете северни държави, уточнява "Гардиън".

"Таймс" също подчертава, че Джонсън е първият западен лидер, която така директно, с двустранни договори, предлага военна подкрепа на двете страни. Вестникът привежда и думите му, че Обединеното кралство ще обмисли "много сериозно" разполагането на ядрени оръжия в защита на суверенитета на Швеция и Финландия.
 
Една от централните теми в полските медии е вчерашното изказване на шефа на Пентагона пред комисията по отбрана към Камарата на представителите на САЩ, че ако Полша бъде нападната от Русия, Вашингтон разполага с планове за такава възможност и е готов за отговор заедно със съюзниците от НАТО. Според вестниците"Дженник" и информационния портал Niezalezna.pl генерал Лойд Остин, запитан какви биха били последиците от руската атака срещу "ракетни инсталации" в Полша или друга държава от региона, е казал, че е опасно пускането в хипотетични сценарии, но е изтъкнал, че при такава "промяна на играта алиансът разполага с необходимия потенциал да отговори на руската атака. По думите на американския министър на отбраната именно тази гледна точка (активиране на член 5) Русия едва ли има желание да влиза във война с НАТО. "Това е война, която те [руснаците] наистина не биха искали и която бързо би прераснала в друг тип надпревара, която никой не иска да вижда", е казал Остин.

Застаналият до него Марк Мили - най-висшия офицер във въоръжените сили на САЩ, е уверил конгресмените, че САЩ имат планове за отговор на руска агресия срещу съюзник от НАТО. По думите му това ще зависи от ситуацията, вида употребено оръжие, характера на ескалацията, къде са събитията, но краткият отговор гласи: "разбира се, ние сме готови", пишат полските медии.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase