Снимка: БГНЕС

ЕС се готви да разхлаби своите екологични разпоредби, тъй като се стреми да замени руските изкопаеми горива с възобновяема енергия и вносна водородна енергия, предават от Financial times.

На компаниите от блока ще бъде разрешено да изграждат проекти за вятърна и слънчева енергия без нужда от оценка на въздействието върху околната среда, според проектопредложения, получени от Financial Times, които призовават за бързо разрешаване на проекти за възобновяеми енергийни източници в определените "отправни" зони .

Всички 27-те държави-членки на ЕС, които контролират енергийната политика, ще бъдат задължени да заделят достатъчен брой от тези зони, за да изпълнят целите на блока за възобновяема енергия. Ще е необходима "стратегическа" оценка на въздействието, преди да бъде избрана дадена зона.

"Дългите и сложни административни процедури са ключова бариера за инвестициите във възобновяемите енергийни източници и свързаната с тях инфраструктура", се казва в проекта. Плановете могат да "доведат до случайно убиване или безпокойство на птици и други защитени видове", добави той.

Войната на Русия в Украйна подтикна ЕС да ускори приемането на алтернативи на изкопаемите горива, което той преследва като част от климатичните цели на Зелената сделка за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Миналата година блокът също представи набор от мерки, предназначени да постигнат намаляване на емисиите с 55 процента до 2030 г.

Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия за Зелената сделка, каза във вторник, че вносният водород е единствената възможна замяна на газа, който се използва от тежката индустрия в Европа и се доставя до голяма степен от Русия.

"От съществено значение е не само да намалим въглеродния си отпечатък, а е важно да запазим нашата икономика конкурентоспособна. Нуждаем се от нов енергиен източник за сектори, при които намаляване на използваната енергия е трудно. Водородът е един такъв енергиен източник“, каза той.

ЕС се съгласи да произвежда 40 процента от електроенергията от възобновяеми източници до 2030 г., но документът, който ще бъде публикуван следващата седмица, може да постави по-висока цел. Той призовава за 30-процентно увеличение на скоростта на внедряване на проекти за зелена енергия. С оглед на безпрецедентната геополитическа ситуация, създадена от нахлуването на Русия в Украйна и високите цени на енергията, има ясна нужда от координирани и спешни действия за ускоряване на внедряването на възобновяема енергия“, се казва в документа.

Брюксел обсъжда забрана за внос на петрол от Русия в рамките на шест месеца и обеща да прекрати използването на руски газ до края на годината. Руският газ представлява повече от 40 процента от потреблението в блока.

Чарлз Мур, ръководител на европейската програма на мозъчния тръст Ember за климата, каза, че ЕС трябва да положи много повече усилия за изграждането на инфраструктура за възобновяема енергия, ако има сериозни намерения за замяна на изкопаемите горива.

Комисията също така предложи строги критерии за зелен водород и как той се създава чрез електролиза, според отделен проект, видян от FT.

Водородът би се квалифицирал като възобновяем само ако по време на своето производство не увеличи използването на електроенергия, произведена от изкопаеми горива, и ако връща толкова енергия от възобновяеми източници в мрежата, колкото е изразходвал.

Целият анализ на сайта Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase