Снимка: БГНЕС

Във вторник руският президент Владимир Путин каза на регионалните власти да се справят с горските пожари в Сибир и заяви, че не може да се повтори миналогодишният пожарен сезон, който е най-лошият в историята.

В онлайн среща, показана по държавната телевизия, Путин заяви, че пожарите нанасят значителни материални щети и представляват заплаха за живота, околната среда и икономиката.

Путин заяви: "Не можем да допуснем повторение на ситуацията от миналата година, когато горските пожари бяха най-продължителните и интензивни през последните години", предаде "Ройтерс".

Изпълняващият длъжността министър на извънредните ситуации Александър Чуприян заяви пред Путин, че от началото на годината са възникнали 4000 горски пожара на площ от 270 000 хектара - площ, по-голяма от тази на Люксембург.

Още по темата
Пожароопасният сезон през 2021 г. е бил най-големият в историята на Русия, като са унищожени 18,8 млн. хектара гори, по данни на "Грийнпийс" - Русия.

От Грийнпийс заявиха, че към края на април горските пожари са били по-разпространени, отколкото в същия момент на миналата година, въпреки че са били под средното ниво за последните години.

Алексей Ярошенко, ръководител на програмата за горите в "Грийнпийс" - Русия, заяви, че много неща зависят от времето през лятото, но има вероятност Русия да преживее още един исторически голям пожароопасен сезон.

Ярошенко заяви: "Нищо не се е променило от миналата година. Засега е вероятно да станем свидетели на още един голям пожароопасен сезон."

Чуприян заяви, че през изминалата седмица в пожари са загинали 16 души. Най-малко осем души загинаха в Сибир в събота, когато пожари обхванаха стотици сгради в няколко села, а силните ветрове възпрепятстваха усилията за потушаване на пламъците.

През последните сезони горските пожари в Русия стават все по-интензивни, за което допринасят необичайно високите температури в Сибир, предизвикани от изменението на климата. Всяка година те изхвърлят в атмосферата милиони тонове въглерод и други замърсители.

Природозащитниците се опасяват, че пожарите и горещото време могат да размразят сибирската вечна замръзналост и торфищата, като освободят още повече въглерод, който отдавна се съхранява в замръзналата тундра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase