Снимка: БГНЕС

Официални лица призоваха украинците да слушат сирените за въздушно нападение и да останат в бомбоубежищата, тъй като Москва отбелязва годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война.

Президентът Владимир Путин ръководи демонстрацията на огромната огнева мощ на Русия в Москва, 10 седмици след като започна инвазията в съседната страна, която той нарича "специална военна операция". Думите му към войниците са, че сега се сражават за сигурността на Русия.

Намесата на Русия в Украйна е необходима, защото Западът "се подготвя за нахлуване в нашата земя, включително Крим", каза Путин, като имаше предвид черноморския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и не представи никакви доказателства за твърдението си.

Губернаторът на източната украинска Луганска област Серхий Гайдай заяви: "Днес не знаем какво да очакваме от врага, какво ужасно нещо може да направи, затова ви моля да излизате на улицата колкото се може по-малко, останете в убежищата", предаде "Ройтерс".

По-рано украинският президент Володимир Зеленски потвърди смъртта на десетки хора при руската бомбардировка на училище в Билохоровка, Източна Украйна, в събота.

"В резултат на руския удар по Билохоровка в Луганска област загинаха около 60 души, цивилни граждани, които просто са се скрили в училището, укривайки се от обстрела", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение.

По думите на Гайдай в училището са се укрили около 90 души. От Москва не е имало отговор.

В южния пристанищен град Мариупол, който понесе най-много разрушения по време на 10-седмичната война, заместник-командирът на полка "Азов", който се укрива в стоманодобивния завод "Азовстал", моли международната общност да помогне за евакуацията на ранените войници.

"Ще продължим да се сражаваме, докато сме живи, за да отблъснем руските окупатори", заяви капитан Святослав Паламар на онлайн пресконференция.

Зеленски заяви, че страната му ще спечели срещу Русия и няма да отстъпи нито една територия.

"Няма нашественик, който да властва над нашия свободен народ. Рано или късно ние ще победим", каза той в писмено обръщение по случай годишнината от победата във Втората световна война.

Лидерите на Групата на седемте (Г-7) индустриални държави обещаха в неделя да задълбочат икономическата изолация на Русия и да "издигнат" кампанията срещу свързаните с Кремъл елити. прочети повече

Г-7 заяви, че се ангажира с постепенното изтегляне или забрана на руския петрол и осъди инвазията на Путин в Украйна.

"Неговите действия позорят Русия и историческите жертви на нейния народ", заяви групата, като се позова на ролята на Съветска Русия в разгрома на нацистка Германия преди 77 години.

Путин неведнъж е сравнявал войната в Украйна - която той представя като битка срещу опасни "нацистки" националисти в Украйна - с предизвикателството, пред което е бил изправен Съветският съюз при нахлуването на Адолф Хитлер през 1941 г.

Още по темата
Украйна и нейните съюзници отхвърлят обвиненията в нацизъм и твърдението, че Русия се бори за оцеляване срещу агресивния Запад, като твърдят, че Путин е отприщил непровокирана война в опит да възстанови Съветския съюз.

Преди военния парад руският вицепремиер Юрий Борисов заяви, че страната разработва хиперзвукови ракети от ново поколение и разполага с достатъчно високоточни ракети и боеприпаси, за да изпълни всички задачи, възложени на въоръжените ѝ сили.

След нахлуването си на 24 февруари Москва е подложена на все по-наказателни санкции, като търговията е силно засегната, а активите са конфискувани.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз заяви, че блокът трябва да обмисли използването на замразените руски валутни резерви, за да помогне за покриване на разходите за възстановяване на Украйна след войната. Жозеп Борел говори пред Financial Times.

В контролирания от Украйна град Запорожие, на около 230 км северозападно от Мариупол, десетки хора, избягали от града и близките окупирани райони, чакаха да се регистрират на паркинг, създаден за евакуирани.

"В Мариупол все още има много хора, които искат да напуснат, но не могат", каза 46-годишната учителка по история Виктория Андреева, която каза, че едва сега е стигнала до града, след като е напуснала бомбардирания си дом в Мариупол със семейството си в средата на април.

"Въздухът тук е различен, свободен", каза тя в палатка, където доброволци предлагаха храна, основни продукти и играчки на евакуираните, много от които пътуваха с малки деца.

Сепаратистите съобщиха, че през последните 24 часа от Мариупол са били евакуирани общо 408 души, включително 65 деца.

Мариупол е от ключово значение за усилията на Москва да свърже Кримския полуостров, завзет от Русия през 2014 г., и части от източните региони Луганск и Донецк, които оттогава се контролират от подкрепяните от Русия сепаратисти.

В областите Луганск и Донецк бяха отблъснати половин дузина руски атаки, като бяха унищожени танкове и бойни бронирани машини, заяви в понеделник губернаторът Гайдай.

Виктор Андрусив, съветник на министъра на вътрешните работи, заяви, че Украйна очаква доставката на по-усъвършенствани оръжия и очаква нови атаки от страна на Русия в понеделник.

"Подготвяме се за ракетни атаки днес - моля ви, приемайте много отговорно въздушните предупреждения днес".

Редица западни официални лица, сред които първата дама на САЩ Джил Байдън, канадският министър-председател Джъстин Трюдо, ръководителят на германския парламент и норвежкият външен министър, пристигнаха в неделя в Украйна в знак на подкрепа.

Фронтменът на ирландската рок група U2 Боно и неговият колега The Edge изнесоха 40-минутен концерт на метростанция в Киев в неделя и похвалиха украинците, борещи се за свободата си.

"Те могат да отнемат живота ви, но никога няма да могат да отнемат гордостта ви", каза Боно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase