Снимка: БГНЕС

"Трябва да се търсят общи решения в ЕС за компенсации на бизнеса заради цените на енергийните ресурси. Защото, когато няколко страни предложат компенсации на бизнесите си, които други страни не могат да направят, това създава катаклизми в конкурентоспособността и намалява ефективността на бизнеса. Помощта към бизнеса трябва да бъде насочена към премахване на несигурността в краткосрочен план. Не бива бизнесът да бъде приучаван, че държавата дължи компенсации, докато високите цени са налице, защото високите цени на енергийните ресурси ще бъдат с нас много, много дълго време".

Още по темата

Това каза пред БНР Милен Велчев, финансов министър в периода 2001 - 2005 година.

"Всяко увеличение на цените идва с жертви, на първо място е населението, което накрая плаща сметката. Бизнесът също търпи щети, а за него е много важно да знае, че не губи позициите си спрямо своите конкуренти от Западна Европа, защото те са нашите основни партньори", коментира Велчев и добави: "Ако съм аз на мястото на бизнеса, няма да ми е толкова важно в абсолютна стойност колко плащам за енергия, колкото да ми е важно да зная, че моите конкуренти плащат подобни цени, за да ми позволи това да се конкурирам честно с тях".

Велчев подчерта, че непредсказуемостта на цените на енергийните ресурси е изключително завишена през последните месеци.

"Това не зависи от българското правителство, но се надявам управляващите в ЕС да намерят начин да осигурят възможност на бизнеса, дори на по-високи цени, да оперира спокойно и предвидимо", каза още той.

Бившият финансов министър посочи, че завишеното очакване от енергията от възобновяеми източници е довело до това, че нуждата на Европа от природен газ е нараснала многократно.

"Тук можем да сочим Русия с пръст и да питаме защо не е отговорила на тези завишени нужди на Европа - това може да е субективно решение, може и да е технологична невъзможност изведнъж толкова да бъде увеличен добивът на енергоресурси", каза Велчев.

"Не съм чул от достоверен източник, договорените доставки на газ от "Газпром" да са били радикално намалени", подчерта бившият министър.

Според него санкциите срещу Русия не са особено ефективни и това се е видяло още след налагането на първите през 2014

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase