Снимка: БГНЕС

Нарастващ гняв срещу Световната здравна организация се оформя в социалните мрежи на Украйна и в европейски страни: настоящият министър на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко заема висок пост в изпълнителните органи на Световната здравна организация (СЗО) и има право да влияе върху политиката на организацията, предава БГНЕС.

Изпълнителният съвет на СЗО се състои от 34 членове, избирани за три години. Настоящата изпълнителна комисия, на която Мурашко е член, работи от 2020 до 2023 г. Задълженията на изпълнителния комитет включват съгласуване на дневния ред на Общото събрание на СЗО и резолюциите, които ще бъдат разгледани на него. В същото време комисията работи след Общото събрание за насърчаване на изпълнението на одобрените решения и политики. Тоест настоящият министър на здравеопазването на Русия има пряко влияние върху дневния ред и работата на СЗО.

В изпълнителния комитет влиза и министърът на здравеопазването на Беларус Дмитрий Пиневич.

СЗО дълго време избягваше да осъди инвазията на Русия в Украйна, припомнят украински медии. Освен това ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува вниманието към войната в Украйна, като отбеляза, че „ситуацията в Украйна е глобално значима, но други „кризи“ не са получили достатъчно внимание“, съобщава Theguardian.com.

Русия остава пълноправен член на СЗО, не са й налагани санкции.

На свой ред, според Ройтерс, дипломатическата мисия на Украйна призовава Европейския офис на СЗО да проведе спешна среща за въздействието на руската инвазия върху здравеопазването в страната. Призивът й е подписан от 38 страни-членки на СЗО.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 месеца

Велики факири магьосници и измамници това са СЗО.

15

Анонимен

преди 6 месеца

Тия Украйна взеха да го дават много нахално, почнаха да командват света ли ?

14

Анонимен

преди 6 месеца

А престъпното и античовешко минало на ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус е без значение, нали?