Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски приветства успешната евакуация на мирни граждани от стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол и изрази надежда тя да продължи и днес, предаде ДПА.

"Надявам се утре да бъдат изпълнени всички необходими условия, за да продължи евакуацията на хора от Мариупол", заяви президентът във видеообръщение тази вечер. Планът е евакуацията да започне в 8 ч. местно време (5 ч. по Гринуич), добави той, цитиран от БТА.

"Организирането на подобни хуманитарни коридори е един от елементите на продължаващия преговорен процес", отбеляза Зеленски, като подчерта сложността на задачата. "Но независимо колко трудно беше, над 350 000 души бяха спасени от зони на бойни действия", добави украинският президент.

Още по темата

Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски обвини Русия, че "води война на изтребление" в Украйна, като посочи, че вчерашните удари са засегнали невоенни цели като складове за храни, зърно и торове, както и жилищни квартали, предаде Асошиейтед прес.

Русия няма да спечели нищо от нанесените на Украйна щети, а ще се изолира още повече от останалата част на света, добави украинският президент. "Какъв би могъл да е стратегическият успех на Русия в тази война?", попита той. "Наистина не знам".

Осем души са загинали вчера при руския обстрел в Харковска и Донецка област, включително четирима в град Лиман, предаде Франс прес, като се позова на информация от губернаторите на двата региона.

По-голямата част Лиман, град с 20 000 жители преди началото на войната, беше евакуиран поради напредването на руската армия, която вече окупира околностите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase