Снимка: Bulgaria ON AIR

Евакуацията на цивилни от завод "Азовстал" в Мариупол продължава. Вчера първата група от 100 души напусна металургичния комбинат и се насочи към контролирания от Украйна град Запорожие. Късно снощи веднага след евакуацията Русия поднови ударите срещу завода.

Наталия Усманова е една от евакуираните. Разказва за живота в страх и не може да повярва, че напуска подземията на завода.

Още по темата

"Не мога да повярвам. Два месеца в тъмнина. Когато бяхме в автобуса за евакуиране си казах: Вече няма да се движим с фенерче. Не бяхме виждали слънце. Бяхме изплашени. Когато снарядите започнаха да падат толкова близо до нас, мислех, че няма да го преживея", споделя тя, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Взели със себе си най-необходимия багаж, жени, деца и възрастни излязоха от тунелите на "Азовстал" и се качиха на автобусите с пълни с надежда очи и една единствена цел - да избягат от ужаса и да стигнат до Запорожие. Сред евакуираните е и майка с няколкомесечно бебе в ръце.

Според Киев обаче ситуацията продължава да бъде отчайваща, тъй като остават още стотици в капана на завода. И ще са необходими още усилия, за да се освободят всички. Усилията се ръководят от Червения кръст и ООН.

"След много седмици преговори, след много опити, най-накрая има евакуация. Нямаше и ден, в който да не се опитахме да намерим решение, което да спаси нашия народ. За първи път имаше два дни на истинско прекратяване на огъня", каза президентът Володимир Зеленски.

След евакуацията късно снощи "Азовстал" отново е бил обстрелван. Зеленски предупреди, че конфликтът може да предизвика продоволствена криза, засягаща страни по света. Той алармира, че страната му може да загуби десетки милиони тонове зърно, защото Русия е блокирала пристанищата си в Черно море.

Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че Москва няма за цел да сложи край на войната в Украйна до 9 май - Денят на победата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase