Снимка: БГНЕС

За пръв път евакуация на цивилни от Азовстал, в Киев Пелоси потвърди подкрепата на САЩ, Русия може да конфискува западни активи. Последните новини от войната в Украйна обобщава БГНЕС.

Последните новини от войната в Украйна

В ход е операция за евакуацията на цивилни граждани от обсадения завод за стомана Азовстал в украинския пристанищен град Мариупол, съобщи говорител на ООН. „ООН потвърждава, че в стоманодобивния завод "Азовстал" тече операция по безопасно преминаване в координация с МКЧК и страните в конфликта“, казва говорителят Йенс Лаерке. Руските медии предадоха, че от събота общо 86 души са напуснали завода към територии на изток, контролирани от Донецката народна република. Привечер в неделя украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че други около 100 души са евакуирани на северозапад към град Запорожие, който е под контрола на Киев.

Още по темата

 Шолц защити политиката си за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц защити решенията си за Украйна, като отхвърли критиките, че не е предприел бързи действия или не е направил достатъчно, за да осигури отчаяно търсеното въоръжение за Украйна.

- Говорителят на турския президент Ибрахим Калин каза след посещението си в Киев, че продължаването на Истанбулския мирен процес може да изиграе "ключова роля" за прекратяване на руско-украинската война.

Изказването на Калин дойде след срещата му с украинския президент Володимир Зеленски и Андрей Ярмак - ръководител на щаба на украинския президент в Киев, на която бяха обсъдени продължаващата война и украинско-турските отношения.

"Отсега нататък ще продължим да полагаме големи усилия за прекратяване на войната. Защото в тази война няма да има победител - и Украйна, и Русия ще загубят", каза той.

 Един ранен при пожар в руски военен обект

В обект на руското министерство на отбраната в Белгород, близо до границата с Украйна, е избухнал пожар, при който леко е пострадал един човек, съобщи губернаторът на региона.

Дания и Швеция искат отговори за нарушенията на въздушното им пространство

Дания и Швеция привикаха посланиците на Русия, след като руски шпионски самолет е нарушил въздушното пространство на двете страни, съобщават правителствата им.

Длъжностни лица съобщиха, че самолетът е навлязъл в датското въздушно пространство в петък вечерта източно от датския остров Борнхолм в Балтийско море, след което е навлязъл в шведското въздушно пространство.

Русия може да конфискува активи

Москва заяви, че може да изземе базираните в Русия активи на държави, които смята за враждебни, в отговор на предложението на САЩ да продаде активите на руски олигарси и да изплати приходите на Украйна.

 Надал се противопоставя на забраната на руски и беларуски играчи

Испанската тенис звезда Рафаел Надал определя решението на Уимбълдън да забрани на руски и беларуски играчи да участват в шампионата като "несправедливо", твърдейки, че войната не е по тяхна вина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase