Снимка: БГНЕС

Най-високопоставеният руски депутат Вячеслав Володин заяви, че Украйна на практика се е заложила в полза на САЩ, като се опитва да се възползва от милиарди долари за оръжейни заеми, предложени от американския президент Джо Байдън.

В четвъртък Байдън поиска от Конгреса 33 млрд. долара за подпомагане на Украйна - драстично увеличение на американското финансиране на войната с Русия - и украинският президент помоли законодателите да одобрят в най-кратък срок искането.

Вячеслав Володин, който в качеството си на председател на долната камара на руския парламент често изразява мнението на Кремъл, обвини САЩ, че се опитват да извлекат полза от войната, като същевременно задлъжават бъдещите поколения украинци, предаде "Ройтерс".

Още по темата
"Lend-Lease е стоков заем, при това не евтин: много бъдещи поколения украински граждани ще плащат за всички боеприпаси, оборудване и храна, които САЩ ще доставят", каза Володин.

Украинският президент Володимир Зеленски "вкарва страната в дългова яма", добави той.

Искането на Байдън за финансиране включва над 20 млрд. долара за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, както и 8,5 млрд. долара за пряка икономическа помощ за украинското правителство и 3 млрд. долара за хуманитарна помощ.

В четвъртък Конгресът прие закон, който се позовава на Закона за лизинга (Lend-Lease Act) от 1941 г., първоначално предложен от президента Франклин Д. Рузвелт, за да подпомогне въоръжаването на британските сили, борещи се с нацистка Германия, за да позволи на Байдън да доставя оръжия на Украйна назаем, съобщи "Ню Йорк Таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase