Снимка: БГНЕС

Китай потвърди подкрепата си за Русия, противопоставяйки се на САЩ и други държави, които искат Пекин да осъди Москва за войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

„Важен извод от успеха на отношенията между Китай и Русия е, че двете страни се издигат над модела на военен и политически съюз в ерата на Студената война“, заяви говорителят на външното министерство Жао Лицян, добавяйки, че те „се ангажират с разработването на нов модел на международните отношения”, предава "Дарик Нюз".

Този модел включва избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни, заяви говорителят на китайското дипломатическо ведомство.

Той добави, че това е различно от „манталитета на Студената война“, демонстриран от някои страни – стандартната критика на Пекин към сътрудничеството на САЩ с блокове като Организацията на Северноатлантическия договор, чието разширяване според Пекин е довело до атаката на Русия.

Президентът Джо Байдън предупреди президента Си Дзинпин миналия месец с „последствия“, ако Пекин подкрепи Москва за инвазията, а китайският лидер каза, че страната му няма намерение да води войни, или да се включва в такива.

Както отбелязва авторитетната американска агенция, засега няма признаци Китай да подкрепя Русия в заобикалянето на санкциите, но предлага риторична подкрепа чрез повтаряне на руските твърдения, че САЩ управляват мрежа от оръжейни биолаборатории в Украйна и по света.

Пекин също така многократно посочва, че поддържа приятелството „без граници“, което Си и руският президент Владимир Путин заявиха, когато се срещнаха точно преди Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин.

 

Коментари Напиши коментар

229

Найй

преди 1 месец

После една добра новина.нато е сбирщина от колоний на чело с един луд.

228

Анонимен

преди 1 месец

Явно тия коментиращите от свободния свят искат да живеят в тоталитарен режим,но на думи никой не отива в такива страни.

227

Имаме

преди 1 месец

Ционист за министър тия сатанисти ще затрият света Скоро ще причинят 3тасветовна но ще обвинят за това Русия насърчавайки войната с оръжия! Ще настане глад и страдание много болка ще има! Но бъдете силни Бог няма да остави децата си! Сатаната владее света сега но не задълго! Вярвайте в Бог тежки времена идват на земята ! Отрекохте се от Бога за лъскавите играчки на дявола и сега ще плащате! Мнозина дадоха душите си за пари и разврат, но земния живот е кратък !