Снимка: БГНЕС

Русия е разположила обучени военни делфини в своята военноморска база в Черно море - вероятно за да защити флота си от подводна атака - според нов анализ на сателитни изображения.

Военноморският институт на САЩ (USNI) прегледа сателитните изображения на военноморската база в пристанището на Севастопол и стигна до заключението, че две кошари за делфини са били преместени в базата през февруари в началото на нахлуването на Москва в Украйна.

Русия има история в обучението на делфини за военни цели, като използва водните бозайници за извличане на предмети или възпиране на вражески водолази.

Военноморската база в Севастопол е от решаващо значение за руските военни, тъй като се намира в южния край на Крим, който Москва превзе през 2014 г. Според анализа на USNI, много от руските кораби, закотвени там, макар и извън обсега на ракети, са потенциално уязвими за подводни атаки.

Украйна също е тренирала делфини в аквариум близо до Севастопол, в програма, вдъхновена от съветската епоха, която е изоставена през 90-те години на миналия век.

По време на Студената война и САЩ, и Съветският съюз са разработвали използването на делфини, чиито ехолокационни възможности могат да им позволят да откриват подводни обекти като мини.

САЩ са похарчили най-малко 28 милиона долара за поддържане на собствените си войски от делфини и морски лъвове – които също могат да бъдат обучени – за потенциално подпомагане при конфликти.

Програмата в Севастопол беше възкресена през 2012 г. от украинския флот, но бозайниците попаднаха в руски ръце след инвазията в Крим през 2014 г. Украйна безуспешно поиска връщането на животните, а РИА Новости съобщи, че Москва планира да разшири програмата.

"Нашите специалисти разработиха нови устройства, които преобразуват откриването на цели от подводните сонари на делфините в сигнал към монитора на оператора. На украинския флот липсваха средства за подобно ноу-хау и някои проекти трябваше да бъдат прекратени", каза един източник пред руската информационна агенция.

Две години по-късно руският флот обяви плановете си да закупи още пет делфина, като стартира тръжна процедура за договор за 1,75 милиона рубли – около 21 000 долара – за доставка на делфини до базата в Севастопол до края на лятото. Не е ясно дали делфините, за които се смята, че са в Севастопол днес, са същите, които са излезли от този договор.

Сателитни изображения от 2018 г. разкриха, че Русия също е използвала делфини във военноморската си база в Тартус, Сирия по време на сирийската война.

Делфините не са единствените океански същества, които руските военни са обучавали. Смята се, че кит белуга, забелязан край бреговете на Норвегия през 2019 г., е бил обучен от руския флот. Рибарите съобщаваха за белуга, носеща странни сбруи, които може да са държали камери, която тормози лодките им, дърпайки ремъци и въжета отстрани на лодките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase