Снимка: архив, БГНЕС

Експертите в Австрия са убедени, че мотивите за спирането на газовите доставки за България и Полша са политически, пишат днес австрийските медии. То е предупреждение за Германия да обмисли още веднъж възможното ембарго на ЕС срещу Русия, засягащо доставката на петрол, заявява Марио Холцнер, директор на виенския Институт за международни икономически изследвания (ИМИИ).

Още по темата
Изискването на Русия "неприятелските страни" да плащат за руските газови доставки в рубли също е фактор, който може да съдейства за изостряне на конфронтацията, коментира икономистът Василий Астров от ИМИИ.

Според експерта за Русия Александър Дубови от Дружеството за евразийски изследвания няма държава от ЕС, която да не е застрашена от санкции чрез газовите доставки. Австрия или Германия принципно не са застраховани от спиране на енергийните доставки. "Русия ще използва това като външнополитическо оръжие и в бъдеще, и то много повече, отколкото досега".

Колкото повече се изостря конфликтът между Русия и Запада, толкова повече Русия ще е готова да поставя на карта дългогодишните си енергийни отношения. Спирането на газа за Полша и България позволява на Путин да използва този факт за вътрешни пропагандни цели, смята Дубови. "Руската държавна пропаганда отчита това като голяма победа за Владимир Путин и Русия", допълва специалистът.

"Цялата дискусия дали да се плаща в рубли, долари или евро, е малко виртуална", коментира Холцнер. На практика за държавите не се променя почти нищо, ако плащат в евро или в долари по сметка на незасегнатата от санкциите на ЕС "Газпромбанк", която да ги конвертира в руски рубли. Икономически погледнато дискусията няма особен смисъл, става дума за "политика на символите".

Със спирането на газа за Полша и България Русия изпробва доколко сериозен е ЕС по въпроса за санкциите, отбелязва Холцнер. Полша обяви, че има намерение в скоро време да се откаже от руски доставки. "България е най-слабата брънка във веригата, тя е най-бедната страна в ЕС, така че този акт също трябва да се разглежда символично", смята Холцнер.

"В края на краищата никой няма да пита Австрия, всичко ще зависи от решението на Германия". Ако Германия реши да бъде наложено ембарго, "следващите страни ще са Австрия, Чехия и Словакия". При пълно ембарго на нефт и газ за Русия ще стане много критично, посочва Астров.

Четиридесет процента от приходите на руската държава идват от енергийния сектор, но в това са включени и доходите от пласмента в Русия. При пълно ембарго от страна на ЕС, според Астров, ще отпаднат 15 до 20 процента от държавните приходи. Холцнер не смята, че това ще спре войната.

По мнение на енергийния експерт Валтер Болц Русия може дори да спечели от спирането на газа за Полша и България. И през идните дни цената на газа ще расте, така че в крайна сметка Русия няма да изгуби средства.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase