Снимка: БГНЕС

Поддръжниците на QAnon по целия свят бързо подкрепиха инвазията на Русия в Украйна, като твърдят, че руският президент Владимир Путин е работил ръка за ръка с бившия президент Доналд Тръмп, за да разобличи хората от "дълбоката държава", за които смятат, че се опитват да контролират световното население.

Но поддръжниците на конспиративното движение в Русия гледат на войната на Путин много различно.

Ново разследване на Bellingcat установи, че много последователи на QAnon в Русия са осъдили инвазията на страната си в Украйна.

"Мили Боже, спаси Русия и Украйна", пишат администраторите на най-големия руски QAnon  канал в Telegram само часове след началото на инвазията на 24 февруари. "Благославяме се взаимно. Моля те, прости ни за греховете ни."

Тогава каналът QAnon Russia публикува снимка, на която мъже с блузи на Украйна и Русия се прегръщат под снимка на хора, които носят канадското и американското знаме на гърба си, с описанието "От това се боим".

По-нататък акаунтът призовава руските войници да не бомбардират украинци, призовават за "мир и любов" между двете страни и дори публикува антивоенно стихотворение на своите 87 000 последователи.

И не само, че каналът осъжда войната, той също така предупреждава последователите си, че не вярва на пропагандата на Кремъл за инвазията, разпространявана от контролирани от държавата медии.

"Важно: официалният източник не е гаранция за неговата истинност", пише акаунтът миналия месец, добавяйки: "Не бързайте със заключенията, без да проверите правилно информацията няколко пъти".

Въпреки че отговорът на инвазията на Путин в Украйна не е еднакъв в рамките на руската общност QAnon, като някои последователи подкрепят войната, най-големите канали са забележими в противопоставянето й, установи разследването на Bellingcat.

Антивоенната позиция е изневадваща
, като се има предвид явната прокремълска позиция на канала QAnon в миналото. Но като много руснаци, администраторът на канала изглежда е изненадан от инвазията.

"Нищо няма да се случи", пише администраторът на канала седмица преди началото на инвазията. "Война определено няма да има. Украйна и Русия са един и същ народ."

До 2020 г. в Русия почти няма QAnon общонст, но, заредена от пандемията и вълната от конспиративни теории за COVID-19, маските и ваксините, QAnon започна да набира популярност до края на 2020 г.

Преглед на акаунта на QAnon Russia показва, че той е пълен с конспирации за COVID-19. "Ваксината НЕ предпазва от болестта", пишат администраторите на канала в публикация миналия септември. Каналът също така споделя неоснователни твърдения, че 5G е свързан с разпространението на COVID-19, популяризира американския антиваксър Робърт Ф. Кенеди младши и споделя антисемитския трактат, известен като "Протоколите на сионските старейшини".

Докато вярващите в руския QAnon се придържат към всеобхватния заговор, че елитна кабала от педофили управлява група за трафик на деца, някои омаловажиха ролята на Тръмп в наратива, поради широко разпространеното недоверие към правителството на САЩ в Русия.

Докато войната бушува в Украйна, привържениците на QAnon побързаха да отхвърлят реалността на ситуацията, предпочитайки да вярват, че Путин действа в сътрудничество с Тръмп, за да спре заговор на "дълбока държава". Основа за това твърдение беше идеята, че мрежа от финансирани от САЩ биолаборатории в Украйна е била използвана за разработване и оръжия на COVID и лабораториите са били истинските цели на войските на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase