Снимка: архив, БГНЕС

В края на деветдесетте години на миналия век руските олигарси бяха галеници на съдбата. С разпадането на СССР и навлизането на пазарната икономика в Русия руски бизнесмени натрупаха огромно богатство в областта на природните ресурси и суровините. Някои от тях дори се озоваха начело на стратегически компании.

Но от началото на руската инвазия в Украйна златната епоха на руските олигарси сякаш е на път да приключи и върху тях се изля дъжд от икономически санкции, въведени от ЕС, САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и други страни. Блокирани авоари, яхти, достъп до луксозни вили и хижи в Европа... Към този порой от наказателни мерки сега се добавя и мистериозна серия от самоубийства на олигарси, отбелязват западни медии.

Още по темата
Френската телевизия Бе Еф Ем припомня, че от 28 февруари насам най-малко четирима олигарси са били намерени мъртви. Всичко говори, че става дума за самоубийства. Но най-смущаващото е, че трима от олигарсите са убили и съпругите си и децата си, преди да посегнат на живота си.

Първи в този зловещ списък бе Михаил Уотфорд. Роден преди 66 години в бившата съветска социалистическа република Украйна, той натрупа състояние в петрола и природния газ. На 28 февруари той бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му, припомня Би Би Си.

На 24 март Василий Мелников бе открит мъртъв заедно със съпругата си Галина и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той  е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. Преди "Газпромбак" Аваев е работил за офиса на президента на Русия, както и за Държавната дума.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие. Според местната медия "Телесинко" полицията работи по две версии - убийство и самоубийство или тройно убийство, прикрито като битова трагедия.

Дали тези смъртни случаи са свързани помежду си и дали в тях има намеса на Кремъл? Засега нищо не говори, че това е така. Още повече, че нито един от тези олигарси не се е обявявал открито срещу руската инвазия в Украйна. Но тази серия от самоубийства сред руските олигарси може би говори за нещо - а именно, че може би настъпва краят на една срамна система, критикувана особено много от опозиционера Алексей Навални, казва пред Бе Еф Ем бившият руски дипломат Владимир Федеровски.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

34

Сигурно са

преди 9 месеца

Отишли на оня свят да подготвят за Путон !

33

Анонимен

преди 9 месеца

Това е нормално тяхната функция е да пренася капитал от една държава към друга , но очевидно в създалата се ситуация вече не могат да изпълняват функцията си ,а тези които са ги използвали предпочитат тяхното мълчание, очевидно знаят прекалено много , а това очевидно е недопустимо. От друга страна това говори ,че Англия се отказва от този бизнес и е замислила нов любопитно е, какъв ще е този път.

32

дедо Ташунко

преди 9 месеца

По-точно казано - намесата на федералните служби за сигурност и скотланд ярд. Целта е да бъде компроментиран Путин. Не ни правете на маймуни и не подценявайте интелекта ни.