Снимка: БГНЕС

Президентът Путин се отказва от мирните преговори с Украйна и иска да завземе възможно най-много територии, според вътрешни източници от Кремъл, тъй като нов анализ показва, че руската икономика може да издържи войната още две години.

Потъването на "Москва" накърни гордостта на Русия и убеди Путин да продължи с нашествието си, докато се опитва да осигури военни цели, които ще му дадат надмощие в мирните преговори, твърдят източници.

Последният кръг от преговори се състоя в Истанбул в края на март, когато беше договорен проект на комюнике между двете страни, но разкриването на предполагаеми военни престъпления в Буча, град на около 15 мили от Киев, спря напредъка.

Украинските преговарящи казаха, че преговорите са станали "по-предизвикателни" поради нарастващите доказателства за масови изнасилвания и убийства в градове, освободени от нахлуващите войски.

Рустем Умиров, старши член на украинската делегация, каза пред The ​​Times, че все още има "постоянна комуникация" между двете страни, но тя е фокусирана върху създаването на хуманитарни коридори от обсадените райони като стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

"Продължаваме преговорния процес. На първо място – за да спасим повече животи", каза той. "Ще използваме всички политически и дипломатически усилия, за да спрем това кръвопролитие. Но има червени линии, които никога няма да преминем. Украйна никога няма да се откаже от своя народ и своите територии."

Путин удвои инвазията след неуспешния си опит да превземе Киев и да установи марионетно правителство в Украйна. Три вътрешни лица, цитирани от Financial Times, казаха, че Путин е искал да завземе повече територия, защото смята, че преговорите са стигнали до "задънена улица".

"Имаше надежда за сделка. Путин вървеше напред-назад. Той трябва да намери начин да излезе победител", казва единият. "Путин искрено вярва в глупостите, които чува по руската телевизия, и иска да спечели", твърди друг. Трети казва, че Путин няма да подпише никакво споразумение след потъването на "Москва", защото ще изглежда "унизително".

Западното разузнаване предполага, че Путин е събрал армия в Донбас, която превъзхожда украинските сили три към едно. Икономически анализ на The Bell, руски разследващ уебсайт, установи, че Путин ще може да финансира войната за още две години в резултат на високите цени на петрола.

Висш руски командир разкри степента на амбициите на Кремъл миналата седмица, когато предположи, че войските могат да стигнат чак до Молдова според плановете на Путин да постави всички рускоговорящи народи по Черно море под контрола на Кремъл.

Генерал-майор Рустам Минекаев каза, че рускоговорящите в Приднестровието, сепаратистки анклав в Молдова, са били подложени на "потисничество" – същото оправдание, използвано за войната в източните украински провинции Донецк и Луганск.

Фарида Рустамова, независима руска разследваща журналистка, която е говорила с висши контакти на Кремъл, каза, че Путин смята, че все още му липсва значителна победа, която би могъл да представи на руската общественост като "голяма победа".

"Ситуацията не се е променила толкова много в очите на широката общественост по отношение на контрола на украинска територия", твърди тя. "Той се нуждае от нещо, което може да донесе на руската публика, което може да се счита за победа."

Тя казва, че договореният мир ще дойде само от преговори лице в лице между Путин и президента Зеленски, но че Кремъл няма да се съгласи на преговори, докато руските сили все още се борят да постигнат значителни териториални придобивки.

"Путин трябва да е на върха на света, за да може да се срещне със Зеленски. Той се нуждае от голяма победа, за да оправдае по някакъв начин срещата", обяснява тя.

Матийо Булег, старши изследовател по руските въпроси в Chatham House, казва, че двете армии се смилат една друга до патова ситуация, но се съгласи, че Путин няма да се задоволи със статуквото.

"Той иска да стигне до масата за преговори при свои собствени условия и във възможно най-добрата позиция. Досега най-добрата възможна позиция не е много добра. Така че той трябва да настоява военно, за да се опита да диктува условията", казва той пред The Times. "Това не е войната на руските военни, не е войната на руския народ, това е войната на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase