Снимка: архив, БГНЕС

Загубите на руските въоръжени сили от началото на нашествието в Украйна на 24 февруари възлизат на около 22 100 души, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от украинските агенции УНИАН и Укринформ.

Освен това са унищожени 918 танка, 2308 бронирани машини, 416 артилерийски системи, 149 реактивни системи за залпов огън, 69 системи за противовъздушна отбрана, 184 самолета, 154 хеликоптера, 205 дрона, 1643 единици автомобилна техника, 76 цистерни, 8 плавателни съда, 31 единици специална техника и 4 тактически ракетни комплекса, добавя генералният щаб в пост във Facebook.

Още по темата
След катастрофалните загуби в Украйна руското командване се опитва по всякакви начини да привлече руснаците към военна служба, се казва в съобщение на главното управление на разузнаването на украинското министерство на отбраната, цитирано от Укринформ.

В поставените под контрол украински територии се извършва принудителна мобилизация на мъжете, а в централните руски региони на потенциалните кандидати за професионална военна служба "обещават висока заплата, социални придобивки и възможности за безнаказани грабежи и мародерство", според съобщението.

Украинската главна прокуратура съобщи днес, че подготвя обвинения във военни престъпления срещу най-малко трима руски пилоти, обвинени в обстрел на цивилни обекти в Харков и Суми, предаде Ройтерс.

Освен тях се подготвят обвинения срещу двама руски военни, обстрелвали с ракетна установка населени места в Харков, както и двама военнослужещи, обвинени, че са убили жител на Киев и изнасилили съпругата му. Заподозрените са уведомени за началото на процедурата. Някои от тях са в украински плен, а делата срещу други ще бъдат водени в тяхно отсъствие, съобщи прокуратурата.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase