Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на отбранителния капацитет на Българската армия и модернизация на въоръжените си сили.

Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе днес среща с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. В рамките на разговора бяха обсъдени рисковете и заплахите пред сигурността, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите мерки за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев изрази високата си оценка за подкрепата, която Нидерландия оказва за охраната на българското въздушно пространство, както и за отличното взаимодействие на българския контингент в рамките на формирането и подготовката на батальонната бойна група на Алианса на територията на България.

Обща бе позицията, че динамичните промени в средата за сигурност изискват преосмисляне на начина, по който европейските страни-членки на Алианса инвестират в отбранителни си способности. Румен Радев отново призова за преодоляване на разделението в рамките на НАТО на страни-производители и страни-купувачи, като се пристъпи към съвместното разработване и внедряване на отбранителни технологии и оборудване, възможност за което предоставя механизмът DIANA. Това е и най-прекият път към постигане на оперативна съвместимост между отделните страни-членки в Алианса, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase