Снимка: БГНЕС

Корабите на първата постоянна морска противоминна група на НАТО SNMG1 навлязоха в Балтийско море и ще участват в учения със съседните страни от алианса и страните партньори, съобщиха от пресслужбата на щаба на естонските отбранителни сили, предаде БГНЕС.

"Корабите на първата постоянна морска противоминна група на НАТО SNMG1 навлязоха в Балтийско море. Тази група се състои от 5 кораба. В четвъртък част от корабите SNMG1 влязоха в Балтийско море, а останалите кораби ще пристигнат в петък на стария терминал за круизни кораби в Талин", се казва в изявлението.

Основната цел на групата е да демонстрира присъствието на съюзниците в региона на Балтийско море и да проведе съвместни учения с естонските военноморски сили, съобщиха от пресслужбата.

Според Юри Сасик, командир на естонските военноморски сили, ученията с естонските морски пехотинци ще започнат през следващата седмица. "От естонска страна ще се проведат и съвместни учения за инсталиране и откриване на мини. Практикуваме военна отбрана както във въздуха, така и в морето. Това е доста разпространена практика за страните от НАТО", обясни Сасик.

Първата постоянна морска противоминна група на НАТО е една от четирите постоянни военноморски групи на алианса, натоварени с операции по неутрализиране на мини. Тя е част от силите за бързо реагиране на НАТО и може да пристигне бързо на място във всеки регион.

Коментари Напиши коментар

51

П.К.

преди 2 месеца

А Балтика е съвсем близко до АРКТИКА. Дали знаете какво има под дебелите ледени полета на АРКТИКА?

50

Дидо

преди 2 месеца

Секретните оръжия да никой не ги е виждал.Да не се налага да ги видим. Защото няма да можем нито да ги видим нито да ги асимилирани.

49

Анонимен

преди 2 месеца

НАТО да влиза в Източна Прусия, както Русия влезе в Крим и Донбас. Източна Прусия е исконна германска земя. Германия иска да се обедини с Източна Прусия.