Снимка: архив, БГНЕС

Крайцерът "Москва" - флагманът на руския флот, потъна в Черно море. Руските сили говорят за пожар и експлозия, украинската страна твърди, че корабът е бил ударен с две ракети "Нептун", пише френският в. "Либерасион". Сигурното е, че руската страна понесе една от най-големите си материални загуби от началото на нашествието в Украйна. Загубата на 180-метровия кораб с водоизместимост 12 490 тона се случи в момент, в който руската армия се бори да постави под контрол стратегическото пристанище Мариупол и да разшири настъплението си в Южна и Източна Украйна.

Загубата на крайцера "Москва" е повече от символична, отбелязва френският в. "Курие ентернасионал".

Още по темата

Крайцерът беше популярен сред руските медии, които го наричаха "убиец на самолетоносачи", отбелязва испанският в. "Паис", като посочва, че самото му изпращане в Черно море е било отбелязано в медиите.

Без крайцера "Москва" руският флот в Черно море ще бъде много по-уязвим за ракети и дронове, пише британският в. "Телеграф". Флотът не разполага с други съдове със сравнима противовъздушна отбрана, което ще го затрудни при провеждането на операции, аналогични на досегашните. Досега крайцерът осигуряваше противовъздушна защита на други съдове при изпълняването на бойни задачи, включително обстрел на крайбрежието. Русия разполага с други кораби с аналогична противовъздушна отбрана, но не може да ги изпрати в Черно море, след като Турция затвори проливите, подчертава британското издание.

Потъването на "Москва" е най-голямата загуба на военен кораб от потапянето на аржентинския крайцер "Белграно" през 80-те години на миналия век, отбелязва британският в. "Гардиън".

Руският експрезидент Дмитрий Медведев, член на Съвета за сигурност на Русия, заплаши, че неговата страна ще бъде принудена да подсили отбраната си в Балтика, включително чрез разполагане на ядрени оръжия, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО, добавя британското издание, като припомня, че двете страни обмислят да се откажат от десетилетия на неутралитет и да се присъединят към западния военен съюз.

Литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обаче омаловажи тази заплаха, като заяви, че Москва вече е разположила ядрени оръжия в своя анклав Калининград, граничещ с Полша и Литва.

Русия е изпратила официална дипломатическа нота до Вашингтон, в която предупреждава, че доставяните от САЩ и НАТО на Украйна "чувствителни" оръжейни системи подклаждат конфликта и може да доведат до "непредвидими" последствия, пише в. "Вашингтон пост". Тя беше изпратена точно в момент, когато президентът Байдън одобри пакет от оръжия за Украйна на стойност 800 милиона долара.

"Това, което руснаците ни казват на четири очи, е точно това, което заявявахме публично пред света - че огромната подкрепа, която предоставяме на нашите украински партньори, се оказва извънредно ефективна", е заявил високопоставен представител на администрацията на Байдън, цитиран от изданието.

Според експерти по Русия нотата може да означава, че Москва може да се готви да нанесе удари по конвоите с оръжие. Руското правителство вече определи тези конвои като законни цели, но досега негови сили не са ги нападали.

Русия вече е нанасяла удари по складирани оръжия на украинска територия. Въпросът е "дали ще се опита да нанесат удар по самите конвои с доставки и може би по страните от НАТО, граничещи с Украйна", през които се изпращат американските доставки, заявява Джордж Бийб, съветник по свързаните с Русия въпроси на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни. Ако руските сили срещат затруднения през следващата фаза на войната, "мисля, че вероятността Русия да нападне доставки на НАТО на територия на НАТО нараства значително", предупреждава той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase