Снимка: БГНЕС

Повече от месец българските моряци на кораба "Царевна" не могат да се приберат у нас заради започналата война в Украйна. "В момента не е реалистично извеждането им от пристанището на Мариупол", обясни пред БНТ капитан Димитър Димитров от Асоциацията на морските капитани.

Още по темата

На борда на кораба се намират 17 български моряци и един украински. Разполагат с достатъчно гориво, за да напуснат пристанището на Мариупол при първа възможност. По корпуса на кораба няма щети, не е бил под обстрел и може да плава при извършване на минимални ремонти.

"За да бъде евакуиран екипажът трябва да бъдат извършени преговори с двете воюващи държави или когато фронтът се отдалечи от там, където е корабът. Ако мястото се контролира от една от воюващите групировки, тогава ще трябва да се проведат преговори, за да се осигури коридор за евакуацията на хората. Да се говори да се евакуира корабът с хората и да излезе от пристанището на този етап е нереално, ще мине доста време, докато се нормализира ситуацията, за да може да излезе корабът от там", допълни капитан Димитър Димитров.

По думите му, безопасността на българските моряци е гарантирана и те имат храна и вода и са на безопасно разстояние от сраженията. Също така не се допускат никакви външни лица на кораба.

Специален план за сигурност, какъвто има всеки кораб, е задействан на плавателните съдове с български моряци, които са блокирани в Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase