Снимка: БГНЕС

Българската армия има нужда от ново въоръжение и техниката. Затова и проектът за самолетите е изключително важен, смята зам. министърът на отбраната Йордан Божилов.

Според него, за да бъде модерна и на нивото на съюзниците си, трябва страната да придобива техника и за сухопътните войски, и за военноморските сили. "Гледаме да има баланс в придобиването", обясни пред Нова тв Божилов.

Още по темата

"За нас като министерство първостепенна задача е малко по малко всичката техника, която е на ръба на физическите и моралните си възможности да бъде заменена. Кога ще се случи е въпрос на средства и на добра организация", коментира той.

По думите му България разчита за своята отбрана на платформи от 60-70 години. "Най-модерните ни са купувани в края на 80-те. Нашата задача е да модернизираме армията, за да е адекватна на настоящата ситуация", допълни зам.-министърът.

Божилов обясни, че състоянието на пострадалите военни се подобрява. За инцидента се води следствие и всички материали по делото са предадени на прокуратурата. "Причините могат да бъдат технически, човешка грешка или всякакви други", добави той.

Зам.-министърът уточни, че Министерството на отбраната оказва съдействие на "Гранична полиция" заради засиления миграционен поток. "За съжаление, с тази техника, с която разполагаме, се превозват не само бежанци. С нея се превозват и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди около 15 години", уточни Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase