Снимка: БГНЕС

Русия продължава да взима на прицел в Украйна цивилни, каза британското военно разузнаване и даде за пример ракетния обстрел на железопътната гара в Краматорск вчера, при който бяха убити най-малко 52 души, предаде Ройтерс.

"Руските операции продължават да се съсредоточават върху региона Донбас, Мариупол и Николаев, подкрепяни от неспиращи изстрелвания на крилати ракети от руските военноморски сили", пише във всекидневната сводка на службата, публикувана от британското министерство на отбраната. Отбелязва се, че украинската съпротива не позволява на Русия да постигне своята цел да установи сухоземен коридор между анексирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров и Донбас.

Още по темата

Украинската армия отчита засилване на артилерийския обстрел от страна на руските сили в Донбас през последните дни, предаде още Ройтерс.

"Окупаторите продължават да се подготвят за офанзивата в източната част на нашата страна, за да установят пълен контрол над Донецка и Луганска област", каза днес генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тези информации по независим път.

За днес са договорени 10 хуманитарни коридора за евакуиране на цивилни от обсадени от руските сили украински райони, съобщи междувременно вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че един от маршрутите и за извеждане на хора от пристанищния град Мариупол, където ситуацията е особено тежка. Този коридор обаче може да бъде използван само от частни автомобили.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай призова повече хора да бъдат евакуирани от източния украински регион, където по негови данни през последните дни обстрелът се е засилил и са пристигнали още руски войници.

Около 30 процента от населението на Луганска област все още е там. Призовахме ги да се евакуират, каза Гайдай.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна на свой ред съобщиха за обстрел от страна на украинските сили през последното денонощие, предаде ТАСС.

Т. нар. "Донецка народна република" (ДНР) е била обстрелвана 21 пъти. Ранени били 30 цивилни, съобщиха сепаратистите.

В "Луганската народна република" (ЛНР) са били фиксирани три обстрела, при които са били нанесени щети на седем жилищни сгради.

Сепаратистите от ДНР съобщиха още, че през последното денонощие са евакуирали 620 души от пристанищния град Мариупол.

Тези информации не са потвърдени от независим източник.

Руски военни и силите на ДНР са евакуирали над 80 човека, сред които 14 деца, от район на Мариупол, където има риск от обстрел от страна на "украински националисти". Всички тези хора вече са в безопасност, предаде още ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия.

То каза още, че евакуацията на цивилни от Мариупол продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase