Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл изрази озадаченост от решението на САЩ да наложат санкции на дъщерите на руския президент Владимир Путин, като определи решението като част от по-широка западна истерия срещу Русия, предаде Ройтерс.

Обявените вчера нови американски санкции срещу Москва заради нашествието в Украйна бяха насочени срещу руски банки и елити, включително дъщерите на Путин Катерина и Мария. Представители на САЩ смятат, че те укриват богатствата на баща си.

Още по темата
"Разбира се, смятаме тези санкции за продължение на абсолютно крайната позиция по налагане на ограничения", заяви пред медиите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Във всеки случай продължаващата линия на налагане на ограничения срещу членове на семействата говори сама за себе си".

Песков подчерта, че Кремъл не разбира защо дъщерите на Путин биха били подложени на санкции. "Това е нещо, което е трудно да се разбере и обясни", заяви той. "За нещастие, трябва да се справяме с такива опоненти".

Според пакета с американски санкции Катерина Тихонова е технически ръководител, чиято работа подкрепя руското правителство и отбранителна индустрия. Според САЩ другата дъщеря на Путин - Мария Воронцова, ръководи финансирани от правителството програми, които са получили милиарди долари от Кремъл за генетични изследвания и се следят лично от Путин.

Руският президент винаги е държал личния си живот и този на семейството си извън фокуса на общественото внимание. Кремъл често отказва да отговори на въпроси за тях, като се позовава на правото на неприкосновеност на личния живот, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase