Снимка: Bulgaria ON AIR

Новата сделка за американски изтребители предизвика дебати в Народното събрание. Нито управляващите, нито опозицията обаче са единни дали да купуваме още бойни самолети.

Ден след като правителството в САЩ даде зелена светлина на България да закупи 8 нови бойни самолета, бившите управляващи разкритикуваха настоящите заради процедурата за F-16, предава Bulgaria ON AIR.

"100 дни по-късно сме съгласни, че премиерът е "просто Киро". Година и два месеца преговаряхме за F-16. България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство", посочи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

В управляващата коалиция също няма консенсус. Според БСП цената на новите самолети е твърде висока, а за "Продължаваме промяната" разрешението за закупуването им е знак на доверие от страна на Америка към страната ни.

"България е дала на зелено - най-бедната икономика на Европейския съюз на най-голямата икономика на света, близо 2,2 млрд. лв. напред, за нещо, което ще се случи някъде в бъдещето", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Мисля, че са изгодни условията за нашата страна. Това е втори договор и е очевидно от рамката на САЩ, че цената е по-ниска от първото предложение. За съжаление това не е единствената процедура, която трябва да бъде задействана", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Велев.

Останалите партии във властта подкрепят инвестициите в отбраната, но с условие - процедурите да са ясни.

"Скъпо е за България да е лишена от авиация, десетилетия напред да не модернизираме отбранителните сили и да стигнем до момент, в който за всички да е ясно, че няма да настъпи вечният мир", каза депутатът от "Демократична България" Христо Иванов.

"Това е една изключително порочна схема. Нямаме нищо против самолета. Може да бъде черешката на тортата, но самата торта я няма. Ние нямаме гръбнак на авиацията", каза депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев.  

Ако втората процедура бъде задействана се очакват новите 8 изтребителя да пристигнат у нас през 2027 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase